ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Δύσκολες ώρες για τους σεισμοπαθείς - Πάνω από 1.300 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα

Σεισμός Ελασσόνα: Δύσκολες ώρες για τους σεισμοπαθείς - Πάνω από 1.300 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ

Τις πληγές τους εξακολοθούν να μετρούν οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Λάρισας, στα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, που είδαν μέσα σε λίγες στιγμές τα σπίτια τους να χάνονται εξαιτίας των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών, από τα 2.730 σπίτια που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών, προσωρινά μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί τα 1.343.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, έως το τέλος της σημερινής ημέρας Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.055 κτήρια:

Από αυτές 2.730 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.343 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 84 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 35.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 50 από τις 100 αυτοψίες, ενώ σε 151 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Χρειάστηκαν λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ώστε οι άνθρωποι σε περιοχές όπως το Δαμάσι, το Μεσοχώρι, το Ζάρκο, η Φαρκαδόνα και το Κουτσόχερο να δουν το βιός τους να χάνεται εξαιτίας του Εγκέλαδου.

Πολλοί από αυτούς έχουν καταφύγει και ζουν μέχρι και σήμερα σε πρόχειρα καταλύματα.

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί δεκάδες τροχόσπιτα και κοντέινερ, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υποδομών και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σεισμός Ελασσόνα: Έκκληση Αγοραστού για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών

Σεισμός Ελασσόνα: «Ράλι» για την προμήθεια οικίσκων και τροχόσπιτων στους σεισμοπαθείς

Με εντολή Πέτσα επιχορηγούνται με 900.000 ευρώ οι τρεις σεισμόπληκτοι δήμοι της Θεσσαλίας

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη τη Δευτέρα η απόφαση επιχορήγησης 900.000 ευρώ για τους τρεις δήμους που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς στη Θεσσαλία.

Όπως προανήγγειλε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές, προβλέπονται από 300.000 ευρώ για τους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας.

Τα χρήματα πιστώνονται άμεσα προκειμένου να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών η καταβολή μέρους της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων, με το ύψος της να κυμαίνεται από 600 έως 6.000 ευρώ.

«Το είπαμε το Σάββατο, το κάναμε πράξη τη Δευτέρα. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας που επλήγησαν για όσο χρειαστεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές και αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της στέγασης των μαθητών και της λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «έχουν βρεθεί αρκετές λύσεις για τα σχολεία που έχουν πρόβλημα και δεν είναι επισκέψιμα. Έχουμε δύο βασικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι και θα κάνουμε ότι μπορούμε αυτές τις ημέρες, το Σαββατοκύριακο και θα βρεθεί μία λύση και για το 3ο δημοτικό σχολείο της Ελασσόνας και για το γυμνάσιο λύκειο εδώ στη γειτονιά μας».

Για τις υποδομές

«Το βασικό ζήτημα πέρα από τα σχολεία, είναι ένα βασικό ζήτημα υποδομών και πρόσβασης για τις γέφυρες και τους δρόμους. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα για να στηρίξει την ανακατασκευή ή την καινούρια κατασκευή όπου χρειάζεται», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Για τα μέτρα κοινωνικής προστασίας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας τέλος, είπε πως «οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από το σεισμό χρειάζεται να έχουν την πολιτεία δίπλα τους. Τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους τρεις δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας προκειμένου να δοθούν τα πρώτα χρήματα ενίσχυσης στους πληγέντες και έχουμε συνεννοηθεί με τους δημάρχους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τα συνεργεία καταγραφής προκειμένου μέσα στη βδομάδα να έχουμε και την επιπλέον ενίσχυση που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών από τα 600 έως τις 6000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τις δαπάνες οικοσκευής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ