ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεισμός Ελασσόνα – Πέτσας: Τη Δευτέρα η καταβολή 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

Σεισμός Ελασσόνα – Πέτσας: Τη Δευτέρα η καταβολή 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο
INTIME NEWS / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση ξεκινά από τη Δευτέρα την κατάθεση ποσού ύψους 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες.

Ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε το χωριό Δαμάσι, στο δήμο Τυρνάβου, που δοκιμάστηκε σκληρά από τα πρόσφατα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Ειδικότερα βρέθηκε στο χώρο του γηπέδου, όπου διαμένουν σεισμόπληκτοι και συνομίλησε με πολίτες.

Πηγή: Onlarissa.gr

Σε ότι αφορά το ζήτημα της στέγασης των μαθητών και της λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «έχουν βρεθεί αρκετές λύσεις για τα σχολεία που έχουν πρόβλημα και δεν είναι επισκέψιμα. Έχουμε δύο βασικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε απ’ ότι αντιλαμβάνομαι και θα κάνουμε ότι μπορούμε αυτές τις ημέρες, το Σαββατοκύριακο και θα βρεθεί μία λύση και για το 3ο δημοτικό σχολείο της Ελασσόνας και για το γυμνάσιο λύκειο εδώ στη γειτονιά μας».

Για τις υποδομές

«Το βασικό ζήτημα πέρα από τα σχολεία, είναι ένα βασικό ζήτημα υποδομών και πρόσβασης για τις γέφυρες και τους δρόμους. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα για να στηρίξει την ανακατασκευή ή την καινούρια κατασκευή όπου χρειάζεται» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Για τα μέτρα κοινωνικής προστασίας

Σε ότι αφορά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας τέλος, είπε πως «οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από το σεισμό χρειάζεται να έχουν την πολιτεία δίπλα τους. Τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους τρεις δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας προκειμένου να δοθούν τα πρώτα χρήματα ενίσχυσης στους πληγέντες και έχουμε συνεννοηθεί με τους δημάρχους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τα συνεργεία καταγραφής προκειμένου μέσα στη βδομάδα να έχουμε και την επιπλέον ενίσχυση που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών από τα 600 έως τις 6000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τις δαπάνες οικοσκευής».

Τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών συνοδεύουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, και Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών

Το Σάββατο, εξάλλου, Σάββατο αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας - Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές. Σταδιακά θα καταφθάσουν νέα τροχόσπιτα και μεγαλύτεροι οικίσκοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Αγωνίας συνέχεια για τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας - Εκατοντάδες τα μη κατοικήσιμα σπίτια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ