ΕΛΛΑΔΑ

Στην αναμονή για το άνοιγμα: Η ημερομηνία – κλειδί και ο Απρίλιος της πρώτης κανονικότητας

Στην αναμονή για το άνοιγμα: Η ημερομηνία – κλειδί και ο Απρίλιος της πρώτης κανονικότητας
AP Photo/Yorgos Karahalis

Χαρακτηριστικά εθνικής ανάτασης αρχίσει να λαμβάνει η εβδομάδα της 25ης Μαρτίου καθώς λίγες ημέρες πριν το εορτασμό της ελληνικής επανάστασης του 1821, οι πολίτες ευελπιστούν ότι θα πετάξουν από πάνω τους τον… ζυγό του τρίτου και πλέον κουραστικού lockdown.

Με την 16η Μαρτίου να απομακρύνεται πλέον ως ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων, λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παραμένει ενεργό σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, η 22ά Μαρτίου θεωρείται πλέον ως η ημερομηνία κλειδί για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, που θα κάνει καλό τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία μεγάλης μερίδας των πολιτών.

Η εικόνα που εμφανίζουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, αλλά ιδιαίτερα της Αττικής, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά καθημερινά το 90%, και με δεδομένο πως εντός της εβδομάδας ίσως και να ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, οποιοδήποτε πιο αισιόδοξο σενάριο θεωρείται εκτός πραγματικότητας.

Το πλαίσιο στο οποίο θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση δόθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Θέμα» τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο.

Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποίο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα σημείωσε πως «προσβλέπουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από το τέλος Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ και τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν από το τέλος του μήνα».

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της αγοράς θα λειτουργήσει μέσω του 13032, της νέας εφαρμογής για SMS την οποία έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω κενού μηνύματος οι πολίτες θα λαμβάνουν επιβεβαίωση για να μεταβούν για τα ψώνια τους, μία επιβεβαίωση η οποία θα διαρκεί τρεις ώρες και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, αφού σε απόπειρα εκ νέου αποστολής SMS από τον πολίτη, αυτός θα λαμβάνει απάντηση πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μόνο μία φορά την ημέρα.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θεωρείται ως η απαραίτητη πρώτη κίνηση για την τόνωση της ρημαγμένης από την πανδημία οικονομίας, προκειμένου να ακολουθήσει μέσα στον Απρίλιο το άνοιγμα της πολύπαθης εστίασης, η οποία συμπληρώνει πέντε μήνες λουκέτου.

Σειρά προτεραιότητας

Ο κλάδος, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι για εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα, το 8,11% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα, για το 14,19% φτάνουν τα χρήματα για ένα μήνα ακόμη και το 16,22% έχει ταμειακά διαθέσιμα για δύο μήνες ακόμη.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, από τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου διαφάνηκε μια σημαντική μεταστροφή στις προθέσεις της κυβέρνησης. Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει την επιστροφή στην κανονικότητα για τους μαθητές αν όχι ταυτόχρονα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη εβδομάδα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες, δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί, όπως φαίνεται, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 15 Απριλίου, κι όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι.

Ασφυξία στις ΜΕΘ

Στα όριά τους λειτουργούν τα νοσοκομεία της Αττικής, τόσο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στον αριθμό ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν για την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δυσχερής τα επόμενα 24ωρα, καθώς οι μεταλλάξεις «φουντώνουν» το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία προβλέπεται να είναι αυξημένες καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ σε κάθε εφημερία καταγράφονται περί τις 40-60 εισαγωγές ασθενών. Σήμερα, Δευτέρα, καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων (477 άτομα) από την αρχή της χρονιάς. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής βρίσκεται στο 91%, ενώ τη Δευτέρα προστέθηκαν νέες κλίνες εντατικής στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής το μεσημέρι της Δευτέρας διαμορφωνόταν ως εξής:

  • ΚΑΤ: 25 κατειλημμένες κλίνες σε σύνολο 48 (δόθηκαν ακόμη 20 κλίνες με μετατροπή της γενικής ΜΕΘ
  • Σισμανόγλειο: 14 κατειλημμένες σε σύνολο 14
  • Αγία Όλγα: 9 κατειλημμένες σε σύνολο 9
  • Γεννηματάς: 16 κατειλημμένες σε σύνολο 16
  • Ερυθρός Σταυρός: 14 κατειλημμένες σε σύνολο 14
  • Σωτηρία: 82 κατειλημμένες σε σύνολο 84
  • Ευαγγελισμός: 50 κατειλημμένες σε σύνολο 58
  • Ελπίς: 6 κατειλημμένες σε σύνολο 6
  • Νίμιτς 6 κατειλημμένες σε σύνολο 6
  • Ιπποκράτειο 7 κατειλημμένες σε σύνολο 7 (+4 διασωληνωμένα περιστατικά στη ΜΑΦ)
  • Ασκληπιείο 12 κατειλημμένες σε σύνολο 12
  • Θριάσιο 17 κατειλημμένες σε σύνολο 17
  • Αττικόν 40 κατειλημμένες σε σύνολο 43

«Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει και μεταδίδονται ταχύτερα, είναι το νέο δεδομένο το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς. Μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κάνει λόγο για «αναστάτωση» των μέχρι σήμερα προβλεπτικών μοντέλων και για αλλαγή στους σχεδιασμούς προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού πλέον, τα οποία είτε έχουν αντικαταστήσει πλήρως το παλιό είτε θα το αντικαταστήσουν εντός των επομένων ημερών, εβδομάδων το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν ιό, ο οποίος πλέον κινείται ταχύτερα και μας “αναστατώνει” όλα τα προβλεπτικά μοντέλα τα οποία είχαμε μέχρι στιγμής», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει με έμφαση: «Αλλάζουν τους σχεδιασμούς μας προς μια κατεύθυνση που δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε ακόμα».

Αποτυπώνοντας την κατάσταση σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, από την πλευρά του αναφέρει στο CNN Greece: «Η πολλαπλότητα των μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, έχει οδηγήσει στο να έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις που συνδυάζονται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Στην Ελλάδα ξέρουμε πλέον ότι επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη. Προς το παρόν δεν έχουμε δεδομένα τα οποία να είναι αρνητικά όσον αφορά την ευαισθησία των μεταλλαγμένων αυτών στελεχών -των συγκεκριμένων ιδιαίτερα που έχουμε στην Ελλάδα- στα εμβόλια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ