ΕΛΛΑΔΑ

Ασφυξία στα νοσοκομεία εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος: Στη «μάχη» για πρώτη φορά δύο ιδιωτικά

Ασφυξία στα νοσοκομεία εν μέσω κορύφωσης του τρίτου κύματος: Στη «μάχη» για πρώτη φορά δύο ιδιωτικά
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πολεμικές είναι πλέον οι συνθήκες στις εφημερίες των νοσοκομείων που δέχονται περιστατικά Covid-19 την ώρα που οι εκτιμήσεις θέλουν τα ημερήσια κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα να συνιστούν ρεκόρ για το 2021.

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, που εδώ και αρκετές εβδομάδες αποτελεί το επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας, πιστοποιεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να ρίξει στη μάχη από την Πέμπτη και δύο ιδιωτικές κλινικές: το Ιατρικό Περιστερίου και την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ.

Ειδικότερα, ενεργοποιώντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την Τρίτη την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.


Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.


Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι: Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.


Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.


Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.


Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Από την Τετάρτη εξάλλου μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ στην Αττική το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο θα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», το οποίο πλέον θα είναι νοσοκομείο αναφοράς αποκλειστικό για κορωνοϊό, όπως άλλωστε και το «Σωτηρία». Συνολικά, θα διατεθούν 301 κλίνες ενώ υπάρχει πρόβλεψη να αναπτυχθούν και πολυδύναμες ΜΕΘ στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης.

Στην μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνεται από την Πέμπτη η ιδιωτική κλινική «Λητώ».INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Αττική τις τελευταίες πολλές μέρες δέχεται τη μεγαλύτερη σφοδρότητα την επίθεση της πανδημίας και δίνει τη μεγαλύτερη μάχη για να αντέξει στην επιθετική εξάπλωση των κρουσμάτων που υπό τη μορφή μεταλλάξεων μολύνουν συνεχώς ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ λιγοστεύουν και καθώς το περίφημο τείχος ανοσίας δεν έχει ακόμη ορθωθεί, με εμβολιασμένο μόνο ακόμη το 9% του πληθυσμού, ο αγώνας για να κρατηθούν στη ζωή οι ασθενείς που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό, είναι υπεράνθρωπη.

Πρόβλεψη για ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

Κι ενώ τη Δευτέρα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων (477 ασθενείς) από την αρχή της χρονιάς, οι προβλέψεις για τη σημερινή ημέρα είναι ακόμη πιο δυσμενείς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις πρώτες ώρες καταχώρησης των κρουσμάτων για σήμερα, Τρίτη, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000.

Το στοιχείο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάνει τους ειδικούς να μιλούν για το ενδεχόμενο αρνητικού ρεκόρ για τον Μάρτιο, με τα κρούσματα, δηλαδή, να ξεπερνούν ακόμα και τα 2.700 της περασμένης εβδομάδας.

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα θα είναι και πάλι η Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες συντείνουν στην άποψη ότι αυτή την εβδομάδα θα παρατηρηθεί πιθανότητα η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τα περιστατικά να αρχίζουν να υποχωρούν αργά αλλά σταθερά από τα μέσα της ερχόμενης.

Λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, σε δηλώσεις τους την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μιλούσαν για την πιθανότητα να δούμε ακόμα και 3.000 κρούσματα την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ