ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Σμύρνη: Επεισόδια πρωτοφανούς βιαιότητας - Οδομαχίες με τραυματίες αστυνομικούς

Νέα Σμύρνη: Επεισόδια πρωτοφανούς βιαιότητας - Οδομαχίες με τραυματίες αστυνομικούς
CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η γειτονιά της Νέας Σμύρνης το απόγευμα της Τρίτης. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία και τους γύρω δρόμους θύμισαν Εξάρχεια. Ομάδες κουκουλοφόρων συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προκαλώντας και τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών -ο ένας εξ αυτών πολύ σοβαρός-, αμαυρώνοντας τη δυναμική διαμαρτυρία των κατοίκων της πόλης κατά της αστυνομικής βίας που ασκήθηκε λίγα 24ωρα νωρίτερα.

Η ένταση των επεισοδίων ήταν τέτοια που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει στέλνοντας ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση. Στο μήνυμά του επισήμανε ότι «η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά» και υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει».

Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα του πρωθυπουργού επισήμανε ότι «η χώρα χρειάζεται σεβασμό στη δημοκρατία και στα κοινωνικά δικαιώματα για να ξεπεράσει τα δύσκολα. Συνθήκες που δεν συμβαδίζουν με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη.»

Τα επεισόδια και τον τραυματισμό του αστυνομικού καταδίκασε η Αντιπολίτευση.

To χρονικό των επεισοδίων

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από τις 19:30 επί της οδού Πλαστήρα κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν πολίτες στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην αστυνομική βία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας αστυνομικός της Ομάδας ΔΡΑΣΗ τραυματίστηκε σοβαρά, όταν δέχτηκε χτυπήματα από ομάδα αντιεξουσιαστών. Λίγο μετά πριν από τις 21:00 έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε και δεύτερος αστυνομικός ενώ λίγη ώρα αργότερα άλλοι δύο τραυματίστηκαν και αυτοί κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών. Τα εκτεταμένα επεισόδια συνεχίστηκαν επί ώρα στα στενά της Νέας Σμύρνης που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού

Ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε στον μοτοσικλετιστή της Ομάδας Δράση που περνούσε από το σημείο, στην οδό Πλαστήρα, στο σημείο που βρίσκεται η σήραγγα προς την Καλλιθέα. Τα άτομα αυτά έριξαν κάτω από τη μοτοσικλέτα τον αστυνομικό και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Περίπου μισή ώρα αργότερα στο σημείο κατάφερε να προσεγγίσει μοτοσικλετιστής διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία αστυνομικό, ενώ λίγο πριν από τις 20:00 έφτασε και ασθενοφόρο, για να τον μεταφέρει στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Για αρκετή ώρα και μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αστυνομικοί παρέμεναν σε κλοιό γύρω από τον τραυματία αστυνομικό, ο οποίος κείτονταν αιμόφυρτος καταμεσής του δρόμου.

Κάποιοι αστυνομικοί έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία συνάδελφό τους, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 συλλήψεις ατόμων, για συμμετοχή στα επεισόδια.

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση ο αστυνομικός

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης μετέβησαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ που τραυματίστηκε από ομάδα κουκουλοφόρων κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.

Ο αστυνομικός, πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίες, αλλά ελαφρά.

«Πεδίο μάχης» οι δρόμοι της Νέας Σμύρνης

Το κλίμα στην περιοχή ήταν για αρκετή ώρα τεταμένο, καθώς έπεσαν δεκάδες μολότοφ ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα astynomia.gr βίντεο που απεικονίζει τη στιγμή ακριβώς που ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Για αρκετή ώρα, οι δρόμοι της Νέας Σμύρνης είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πορεία, κατά της εκτιμήσεις της Αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα.

Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίζονται στην περιοχή.

Στο βίντεο που ακολουθεί απεικονίζεται η στιγμή, κατά την οποία ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Η διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας

Νωρίτερα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανοικτές συνελεύσεις πολιτών και άλλες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, για να διαμαρτυρηθούν για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, στον απόηχο του ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς και των συλλήψεων που σημειώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην περιοχή.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην πλατεία, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία.

Ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας να σταματήσουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα ενός πίνακα που αφέθηκε κοντά στα σκαλιά της πλατείας, δίπλα από το σημείο όπου ένας νεαρός ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς με πτυσσόμενα γκλοπ και έγραφε την λέξη «ΠΟΝΑΩ» (σ.σ. η λέξη που άρχισε να φωνάζει ο έφηβος, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να τον χτυπούν).

Εν συνεχεία, οι συγκεντρωθέντες συγκρότησαν πορεία στους δρόμους του δήμου.

Οργή και ερωτήματα για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Νέας Σμύρνης

Την ίδια στιγμή, δεν λέει να κοπάσει η οργή που έχει προκαλέσει η στάση αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου μέσα από βίντεο αποκαλύφθηκε ότι ασκήθηκε βία κατά πολιτών και προσαχθέντων σε μια πλατεία όπου συχνάζουν οικογένειες και παιδιά.

Και παρότι διατάχθηκε ΕΔΕ από την Αστυνομία από την Κυριακή το απόγευμα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της κατάστασης.

Κατά των 11 συλληφθέντων πολιτών σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Υπενθυμίζεται πως στην πλατεία της Νέας Σμύρνης συγκεντρώνεται το Σαββοτοκύριακο αρκετός κόσμος –κάτι που σημαίνει ότι ούτως ή αλλιώς απαιτείται διακριτικός χειρισμός.

Η αστυνομία δέχεται καταγγελίες για τη συγκεκριμένη πλατεία για άτομα που συχνάζουν εκεί και παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που λίγο πριν από τις 15:00 ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο για να πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Γρήγορα ο έλεγχος χάθηκε και σε βίντεο αστυνομικός εμφανίζεται να χτυπά με πτυσσόμενο γκλοπ έναν νεαρό, ακόμη και την ώρα που είναι πεσμένος στο έδαφος.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και πολιτών που είχαν βγει με τα παιδιά τους για μία βόλτα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης είπε:

«Η Αστυνομία δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση».

Με τη σειρά του, ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας δήλωσε με τη σειρά του πως οι εικόνες αυτές δεν τιμούν κανέναν.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτοί που πήγαν στο νοσοκομείο ήταν αστυνομικοί και όχι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ