ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στη Νέα Σμύρνη - Το χρονικό των γεγονότων

Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στη Νέα Σμύρνη - Το χρονικό των γεγονότων
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σοκ και αμηχανία προκαλούν οι εικόνες από τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, που το απόγευμα της Τρίτης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με παρολίγον τραγικά αποτελέσματα, αφού από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό

Η κατάσταση στην πλατεία και στους γύρω δρόμους θύμισε πολεμική σύρραξη καθώς ομάδες κουκουλοφόρων συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προκαλώντας και τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών -ο ένας εξ αυτών πολύ σοβαρός-, αμαυρώνοντας τη δυναμική διαμαρτυρία των κατοίκων της πόλης κατά της αστυνομικής βίας που ασκήθηκε λίγα 24ωρα νωρίτερα.

Όπως μαρτυρούν τα δεκάδες βίντεο που κατέγραψαν τα πρωτοφανούς βιαιότητας γεγονότα, ο σοβαρά τραυματίας 27χρονος αστυνομικός που φαίνεται να επέβαινε ως συνοδηγός σε μηχανή πριν οι κουκουλοφόροι τον πετάξουν στον δρόμο και αρχίσουν να τον χτυπούν ανελέητα επί πάνω από δύο λεπτά, από θαύμα δεν έχασε τη ζωή του.

Ως επακόλουθο ήρθε η εκδικητική μανία των συναδέλφων του οι οποίοι επιτίθενται αλόγιστα κατά πάντων με εκφράσεις «πάμε να τους γ............, τελειώσανε, να τους σκοτώσουμε».

Εκτός από τον τους τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς, τα βίαια επεισόδια άφησαν πίσω τους πολλές υλικές ζημιές, η έκταση των οποίων θα αποκαλυφθεί σήμερα.

Η ένταση των επεισοδίων ήταν τέτοια που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει στέλνοντας ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση. Στο μήνυμά του επισήμανε ότι «η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά» και υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει».

Τα επεισόδια και τον τραυματισμό του αστυνομικού καταδίκασε η Αντιπολίτευση.

H κατάσταση της υγείας του αστυνομικού

Αναφορικά με την υγεία του 27χρονου αστυνομικού, οι εξετάσεις που έκανε μέχρι νωρίς το πρωί έδειξαν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο αστυνομικός φέρει πολλά τραύματα στο κεφάλι και τα πόδια, δεν φαίνεται ωστόσο να έχουν πληγεί ζωτικά του όργανα.

«Είμαι καλά, θα αντέξω», φέρεται να είπε ο ίδιος στους συναδέλφους του από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών που επισκέφτηκαν στο 401 Νοσοκομείο.

Ωστόσο, η κατάστασή του παραμένει σοβαρή.

Πεδίο μάχης η Νέα Σμύρνη: Οι χούλιγκαν και η μαρτυρία του τραυματία αστυνομικού

To χρονικό των γεγονότων

Πριν συμβούν όλα αυτά, μια πρωτοφανούς μαζικότητας πορεία για την περιοχή εκτυλισσόταν στη Νέα Σμύρνη.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανοικτές συνελεύσεις πολιτών και άλλες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, για να διαμαρτυρηθούν για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, στον απόηχο του ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς και των συλλήψεων που σημειώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα.

Ωστόσο τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από τις 19:30 επί της οδού Πλαστήρα κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για περίπου 500 άτομα τα οποία αποκόπηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν προς το τμήμα της περιοχής και, όπως υποστηρίζουν, ανάμεσα τους ήταν ένα μεγάλο κομμάτι χούλιγκαν που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει την αστυνομία για επεισόδια και αιματηρά περιστατικά.

Το κλίμα στην περιοχή ήταν για αρκετή ώρα τεταμένο, καθώς έπεσαν δεκάδες μολότοφ ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας αστυνομικός της Ομάδας ΔΡΑΣΗ τραυματίστηκε σοβαρά, όταν δέχτηκε χτυπήματα από ομάδα αντιεξουσιαστών. Λίγο μετά πριν από τις 21:00 έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε και δεύτερος αστυνομικός ενώ λίγη ώρα αργότερα άλλοι δύο τραυματίστηκαν και αυτοί κατά τη διάρκεια των αψιμαχιών. Τα εκτεταμένα επεισόδια συνεχίστηκαν επί ώρα στα στενά της Νέας Σμύρνης που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Η ένταση και το κυνηγητό έφτασε ως και τη Λεωφόρο Συγγρού.

Ο σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού

Ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε στον μοτοσικλετιστή της Ομάδας Δράση που περνούσε από το σημείο, στην οδό Πλαστήρα, στο σημείο που βρίσκεται η σήραγγα προς την Καλλιθέα. Τα άτομα αυτά έριξαν κάτω από τη μοτοσικλέτα τον αστυνομικό και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Περίπου μισή ώρα αργότερα στο σημείο κατάφερε να προσεγγίσει μοτοσικλετιστής διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία αστυνομικό, ενώ λίγο πριν από τις 20:00 έφτασε και ασθενοφόρο, για να τον μεταφέρει στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Για αρκετή ώρα και μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αστυνομικοί παρέμεναν σε κλοιό γύρω από τον τραυματία αστυνομικό, ο οποίος κείτονταν αιμόφυρτος καταμεσής του δρόμου.

Κάποιοι αστυνομικοί έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία συνάδελφό τους, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 συλλήψεις ατόμων, για συμμετοχή στα επεισόδια.

Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα astynomia.gr βίντεο που απεικονίζει τη στιγμή ακριβώς που ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίζονται στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ