ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Βασιλακόπουλος: Να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων σε δύο εβδομάδες

Κορωνοϊός – Βασιλακόπουλος: Να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων σε δύο εβδομάδες
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε την Πέμπτη πως για την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και για τα μέτρα που εφαρμόζονται εν μέσω lockdown και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων σε δύο εβδομάδες.

«Πολύ σύντομα, σε δύο βδομάδες από τώρα, να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις. Όχι τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε τα εμπορικά κέντρα. Στα μικρά μαγαζιά δε μπορεί να υπάρξει συνωστισμός», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουμε κορωνοϊό στο σπίτι φίλων μας που θα βγάλουμε τη μάσκα παρά σε μαγαζί που και εμείς και ο πωλητής φοράμε μάσκα.

«Είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση. Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε», πρόσθεσε.

«Δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Δεν μπορώ να πάω 2 χλμ. από το σπίτι μου, μπορώ όμως να πάω σε διαδήλωση. Αντί να μειώσουμε το πρόβλημα το εντείνουμε κάθε μέρα με μια διαδήλωση», ανέφερε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, είπε πως θα πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών, τόνισε πως ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι «υπάρχει ακόμα ποσοστό Ελλήνων που δεν εμβολιάζεται». «Το 40% των ανθρώπων άνω των 80 ετών ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένεται εκτόνωση της κατάστασης, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι, ρεαλιστικά, αυτό θα γίνει στις αρχές Απριλίου. «Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά και τόσο πλημμελής η εφαρμογή των μέτρων, που δε μπορούμε να έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση».

Τέλος, για την 25η Μαρτίου σχολίασε ότι «η παρέλαση είναι μια εκδήλωση που δεν πρέπει να επιτραπεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ