ΕΛΛΑΔΑ

Προσωρινά ακατάλληλα κρίθηκαν 1.820 σπίτια από τους σεισμούς στη Θεσσαλία

Προσωρινά ακατάλληλα κρίθηκαν 1.820 σπίτια από τους σεισμούς στη Θεσσαλία
INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτηρίων που επλήγησαν από τον  ισχυρό σεισμό της 3ης Μαρτίου στην Ελασσόνα και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Συνολικά έγιναν αυτοψίες σε 5.079 κτήρια και από αυτές 4.533 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.820 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 148 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 49.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 66 από τις 132 αυτοψίες, ενώ σε 247 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 211 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά 1.308 αυτοψίες στο Δήμο Φαρκαδόνας του Νομού Τρικάλων, 1.311 στο Δήμο Τυρνάβου, 1.558 στο Δήμο Ελασσόνας, 392 στο Δήμο Λαρίσης και 46 στο Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λαρίσης. Επιπλέον, 275 αυτοψίες έχουν διενεργηθεί στο Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας, 62 στο Δήμο Τεμπών, 19 στο Δήμο Αγιάς, 84 στο Δήμο Μετεώρων και 24 στο Δήμο Τρικκαίων.

Επιπλέον, αναφορικά με τις κτηριακές υποδομές Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης στις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει ανά Δήμο οι παρακάτω αυτοψίες:

Δήμος Ελασσόνας

Έχουν γίνει αυτοψίες σε 15 σχολικές μονάδες με 24 ανεξάρτητα κτήρια, από τα οποία 11 είναι κατάλληλα για χρήση και 14 χρήζουν επισκευών προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία. Το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας ελέγχθηκε και κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση, ενώ το Ειρηνοδικείο Ελασσόνας προσωρινά ακατάλληλο.

Δήμος Τυρνάβου

Έχουν γίνει αυτοψίες σε 21 σχολικές μονάδες με 39 ανεξάρτητα κτήρια, από τα οποία 26 είναι κατάλληλα για χρήση και 13 χρήζουν επισκευών προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία. Το Αγροτικό Ιατρείο Τυρνάβου ελέγχθηκε και κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Δήμος Παλαμά

Έχουν γίνει αυτοψίες σε 9 σχολικές μονάδες με 31 ανεξάρτητα κτήρια, από τα οποία 25 είναι κατάλληλα για χρήση και 6 χρήζουν επισκευών προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία.

Δήμος Φαρκαδόνας

Έχουν γίνει αυτοψίες σε 13 σχολικές μονάδες με 31 ανεξάρτητα κτήρια, από τα οποία 17 είναι κατάλληλα για χρήση και 14 χρήζουν επισκευών προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία.

Δήμος Λάρισας

Έχουν γίνει αυτοψίες σε 6 σχολικές μονάδες με 12 ανεξάρτητα κτήρια, τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση. Έγιναν αυτοψίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, στο Κέντρο Υγείας Λάρισας και στον ΕΦΚΑ Λάρισας και κρίθηκαν όλα κατάλληλα για χρήση. Ελέγχθηκε και το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και κρίθηκε κατάλληλο για χρήση.

Δήμος Κιλελέρ

Έχουν γίνει αυτοψίες σε 3 σχολικές μονάδες με 5 ανεξάρτητα κτήρια, τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση.

Νέες ρωγμές σε σπίτια από τα 5,2 Ρίχτερ σε Ελασσόνα και Τύρναβο

Νέες ζημιές, και συγκεκριμένα ρωγμές, σε σπίτια στα χωριά της Ελασσόνας και του Τυρνάβου που είχαν ήδη πληγεί από τον πρώτο σεισμό, άφησε πίσω του ο νέος σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δήμαρχοι Ελασσόνας και Τυρνάβου, Νίκος Γάτσας και Γιάννης Κόκκουρας, μετά την νέα σεισμική δόνηση οι Δήμοι δέχτηκαν αρκετά τηλεφωνήματα από πολίτες που εντόπισαν σημαντικές ρωγμές στα σπίτια τους, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες των δύο Δήμων συνεχίζουν να βρίσκονται στις περιοχές που σημειώθηκαν τα προβλήματα για να καταγράψουν τις ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ