ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Αυξημένη η μεταδοτικότητα λόγω των μεταλλάξεων

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Αυξημένη η μεταδοτικότητα λόγω των μεταλλάξεων
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τρομερή πίεση αυτή την στιγμή. Όλοι είχαμε προβλέψει ότι ο χειμώνας θα είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού παραδοσιακά κάθε χειμώνα δημιουργούν προβλήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι δύο χρόνια πριν, το 2019, τέτοια εποχή είχαμε 35 - 40 συνανθρώπους μας που περίμεναν να μπουν σε MΕΘ κάθε τέτοια μέρα και δεν είχαν πρόσβαση σε κλίνη εντατική θεραπείας και δεν υπήρχε κορωνοϊός, αλλά λίγη γρίπη.

«Καταφέραμε σαν κράτος και με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα έχουμε πολύ μικρά προβλήματα στην παροχή εντατικής θεραπείας σε συμπολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διαφορά του lockdown σήμερα με τον lockdown του προηγούμενου Μαρτίου, είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού λόγω των μεταλλάξεων. Επίσης σημείωσε πως όταν είναι λιγότερο εφαρμοσμένο από τον κόσμο είναι και λιγότερο αποδοτικό.

Όπως ανέφερε «νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά».

«Στην πλατεία γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20-25 άνθρωποι με κατεβασμένες τις μάσκες να πίνουν καφέ και οι μισοί να καπνίζουν. Δεν θα ήταν πιο ασφαλείς αν κάπνιζαν και καθόντουσαν 4 - 4 στα τραπεζάκια μιας καφετέριας;» διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ