ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Υγειονομική βόμβα το πάρτι στην Ξάνθη – Να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις

Βασιλακόπουλος: Υγειονομική βόμβα το πάρτι στην Ξάνθη – Να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις
Φωτογραφία αρχείου Δελτίο τύπου / POOL

«Υγειονομική βόμβα» χαρακτήρισε το ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι που στήθηκε στην Ξάνθη εν μέσω των περιορισμών για την εξάπλωση του κορωνοϊού ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν επετεύχθη ο στόχος του αυστηρού lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ειδικός τόνισε πως ήταν ο ένας πάνω στον άλλο και πολλοί δεν φορούσαν μάσκα.

«Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξήγησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι ήθελαν κυβέρνηση και ειδικοί.

«Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις» είπε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως η εικόνα στην Αθήνα είναι τραγική και το σύστημα είναι πέρα από τα όριά του.

Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός.

«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μάλιστα, είπε πως στα νοσοκομεία υπάρχουν φίλοι και συγγενείς, που έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλο, πηγαίνοντας από το ένα σπίτι στο άλλο.

«Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ