ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο κοστίζει το σαρακοστιανό τραπέζι – Κοσμοσυρροή στη Βαρβάκειο

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο κοστίζει το σαρακοστιανό τραπέζι – Κοσμοσυρροή στη Βαρβάκειο
CNN Greece / Ευδοκία Μύτιλη

Μειωμένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, με πλήθος κόσμου να επισκέπτεται από το πρωί τη Βαρβάκειο αγορά για να κάνει τα ψώνια του ενόψει του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας.

Παρά τον χιλιομετρικό περιορισμό στις μετακινήσεις, πλήθος κατοίκων αλλά και καταστηματάρχες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα από τη Βαρβάκειο αγορά.

Η κίνηση, όπως επιβεβαιώνει στο CNN Greece και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς Σπύρος Κοράκης η κίνηση είναι φέτος αυξημένη, παρά την πανδημία.

Μάλιστα, χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι πολλοί νέοι επέλεξαν τη Βαρβάκειο για τις αγορές τους.

Όπως είπε, οι τιμές είναι φέτος μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρσι.

Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά

• Τα χταπόδια και τα μικρά καλαμάρια ξεκινούν από 5 με 6 ευρώ και τα μεγάλα έως 12 με 15 ευρώ.
• Οι γαρίδες από 7 ευρώ και οι μεγάλες στα 12 έως 18 ανάλογα με το μέγεθος.
• Οι σουπιές 7 με 12 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά σήμερα στις 19:00, όπως και όλα τα Σαββατοκύριακα στο εξής.

Έτσι, τόσο σήμερα όσο και αύριο, η Βαρβάκειος αγορά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 18:00.

Περιορισμένη η κίνηση στην υπαίθρια αγορά «Καπάνι»

Περιορισμένη καταγράφεται η κίνηση στην υπαίθρια αγορά «Καπάνι» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία τόσο σήμερα, όσο και αύριο θα λειτουργεί κανονικά από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 4 το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Κανονικά λειτουργούν σήμερα, αλλά και αύριο οι λαϊκές αγορές στον νομό, οι φούρνοι, τα ιχθυοπωλεία και άλλα συγκεκριμένα καταστήματα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς να συνωστίζονται.

Στο «Καπάνι» λειτουργεί το 20%-30% των καταστημάτων εντός της αγοράς, σε σύνολο 250 καταστημάτων, συνεπεία των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης της covid-19 και «εάν δεν υπήρχε ο έκτακτος περιορισμός των δύο χιλιομέτρων, εκτιμώ ότι θα είχαμε αυξημένη κίνηση», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καταστηματάρχης στο «Καπάνι» Άρης Ανδρεάδης, προσθέτοντας «υπάρχει κίνηση, αλλά είναι σημαντικά περιορισμένη σε ποσοστό άνω του 50% συγκριτικά με άλλες χρονιές».



Οι τιμές, όπως επισήμανε, κινούνται στα περσινά επίπεδα, αν όχι χαμηλότερες και ενδεικτικά ανέφερε ότι τα θράψαλα κοστίζουν 6-8 ευρώ/κιλό, οι γαρίδες 7 ευρώ/κιλό, τα μύδια με κέλυφος 3 ευρώ/κιλό και στα σακουλάκια 4-5 ευρώ/κιλό, οι σουπιές 8-10 ευρώ/κιλό, τα καλαμαράκια στα 12-18 ευρώ/κιλό και το χταπόδι στα 10-16 ευρώ/κιλό.
Στο μεταξύ, με σημερινή κοινή του ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας και Θράκης και το Σωματείο Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», ενημερώνουν ότι και αύριο Καθαρά Δευτέρα οι λαϊκές αγορές θα διεξαχθούν κανονικά στο νομό.

Σημειώνουν δε ότι η λειτουργία τους θα γίνει με τους περιορισμούς, που προβλέπονται λόγω covid-19, δηλαδή με το 50% των πωλητών, προκειμένου να υπάρχει η απόσταση των πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων.

Πώς θα γιορτάσουμε φέτος

Διαφορετικός θα είναι φέτος ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, λόγω του κορωνοϊού, σε μια περίοδο που Αρχές και υγειονομικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και τις πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως δεν σκοπεύει να χαλαρώσει τα μέτρα έστω και για μια ημέρα.

Έτσι, σε ισχύ θα βρίσκονται αύριο όλα τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού που εφαρμόζονται και οποιαδήποτε άλλη καθημερινή.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας προχώρησε την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση για «υπερτοπικές μετακινήσεις», δηλαδή από νομό σε νομό.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύει το «ψαλίδι» που έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

• Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

• Οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

• Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

«Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 5 το πρωί.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα για τις αγορές της τελευταίας στιγμής, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που θα είναι κλειστά.

Ανοιχτά θα είναι επίσης την Καθαρά Δευτέρα, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και μίνι μάρκετ.

Ειδικά για τα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο, αυτά θα ανοίξουν το πρωί της Κυριακής αλλά φέτος δεν θα κάνουν το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα.

Οι πολίτες, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, στέλνοντας τον κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ