ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Χρειαζόμαστε νέα σύνθεση μέτρων για την πανδημία

Παναγιωτόπουλος στο CNN Greece: Χρειαζόμαστε νέα σύνθεση μέτρων για την πανδημία
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Τάκης Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονικά ασφαλής τρόπος να προβλέψουμε την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο επιδημιολόγος και καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορεί να γίνει επιστημονική πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν μπορούμε να πούμε καν αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημίας γιατί αυτό διαπιστώνεται πάντα εκ των υστέρων.


Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι: Με τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πιθανό να δούμε αποκλιμάκωση της πανδημίας σε 10-15 μέρες. Σημειώστε όμως ότι η αποκλιμάκωση είναι πάντα πιο αργή από την έξαρση. Γενικά δεν υπάρχουν δραματικές μεταβολές».

Το βρετανικό στέλεχος

Σε ερώτηση για το πού οφείλεται η νέα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη διασπορά που γίνεται σε χώρους εργασίας και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, παίζει η ρόλο η μη πιστή τήρηση των μέτρων λόγω της κόπωσης από το παρατεταμένο lockdown.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ακόμα ότι:

«Σαφώς παίζει ρόλο το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο είναι 40-50% πιο μεταδοτικό. Απέναντι σε αυτό το πιο μεταδοτικό στέλεχος τα μέχρι τώρα μέτρα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά».

Η κόπωση και τα μέτρα

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος αποδέχεται ότι είναι πολύ μεγάλη η κόπωση των πολιτών μετά από τόσο μεγάλο διάστημα απαγορεύσεων. Γι’ αυτό υπογραμμίζει ότι:

«Χρειαζόμαστε νέα σύνθεση μέτρων για των μέτρων. Πιο στοχευμένα μέτρα που να επιτρέπουν το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Χρειαζόμαστε επίσης πολύ περισσότερα τεστ».

Ο εμβολιασμός

Αναφερόμενος στην πορεία το εμβολιασμού, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι:

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό. Το ζητούμενo είναι να βγούμε από τη φάση της πανδημίας. Είναι ευτυχές ότι έχουμε τόσο αποτελεσματικά εμβόλια.

Πρέπει ο εμβολιασμός να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αποφύγουμε την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Μεταλλάξεις μπορούν να εμφανιστούν παντού στον κόσμο. Δεν στέκει αυτό που λένε αρχηγοί κρατών ότι θωρακίζουν τη χώρα τους απέναντι στον κορωνοϊό. Αν δεν θωρακιστεί όλος ο πλανήτης, καμιά χώρα δεν είναι θωρακισμένη. Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός πρέπει να τρέξει γρήγορα παντού.

Είναι μεγάλο πλήγμα ότι μπήκαμε στην πανδημία με έναν εξαιρετικά αποδυναμωμένο ΠΟΥ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ