ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα με κορωνοϊό: Πώς θα γιορτάσουμε τα κούλουμα σήμερα - Πώς μετακινούμαστε

Καθαρά Δευτέρα με κορωνοϊό: Πώς θα γιορτάσουμε τα κούλουμα σήμερα - Πώς μετακινούμαστε
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δημοσιεύτηκε Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 07:50

Η δεύτερη κατά σειρά έναρξη της Σαρακοστής σε καιρό κορωνοϊού είναι πλέον γεγονός και για ακόμη μία χρονιά η Καθαρά Δευτέρα δεν θυμίζει σε τίποτα τις άλλοτε χαλαρές ημέρες αργίας των προηγούμενων ετών, αφού το σύνολο της χώρας παραμένει υπό καθεστώς lockdown.

Η νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού, με την εξαιρετικά βεβαρημένη εικόνα που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ και οι εισαγωγές ασθενών με Covid 19 στα νοσοκομεία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ως εκ τούτου τα φετινά κούλουμα γιορτάζονται υπό αυστηρούς περιορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Όπως έχει διευκρινιστεί εδώ και λίγες ημέρες, τα πάρκα -θα είναι κανονικά ανοιχτά, ενώ κανονικά θα λειτουργούν οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Σε ό,τι αφορά το έθιμο του χαρταετού, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας προχώρησε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση για «υπερτοπικές μετακινήσεις», δηλαδή από νομό σε νομό.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύει το «ψαλίδι» που έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

• Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

• Οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

• Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακινήσεις από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη, παρά μόνο οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για τους γνωστούς λόγους.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα για τις αγορές της τελευταίας στιγμής, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που θα είναι κλειστά.

Ανοιχτά θα είναι επίσης την Καθαρά Δευτέρα, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και μίνι μάρκετ.

Οι πολίτες, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, στέλνοντας τον κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ