ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca - Όχι σε αντιθρομβωτικά πριν το ραντεβού

Θεοδωρίδου: Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca - Όχι σε αντιθρομβωτικά πριν το ραντεβού
INTIME

Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. 

Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλειά του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Όπως είπε, η εμφάνιση των περιστατικών θρομβώσεων μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση.

Αναφερόμενη στο "ντόμινο" προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η προληπτική λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό και συνέστησε στους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη, αναφερόμενη σε όσους λαμβάνουν τέτοια φάρμακα υπό τον φόβο θρομβοεμβολικών επεισοδίων και όχι επειδή πράγματι τα χρειάζονται και τα παίρνουν σταθερά ως αγωγή.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Η ίδια επανέλαβε την εισήγηση της επιτροπής, η οποία έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHOκαθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19».

«Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Ξεκινά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, επίκειται ο εμβολιασμός ανθρώπων που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Ομάδα Α) και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Η αξιολόγηση έγινε από ΗΔΙΚΑ & Εθνικη Επιτροπή Εμβολιασμών. Αναλυτικοί πίνακες υπάρχουν στο emvolio.gov.gr

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Άτομα με μεταμόσχευση

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

Άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση

Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή

Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

Σοβαρή καρδιακή νόσος

Σοβαρή ηπατική νόσος

Ανοσοκαταστολή

Άλλα νοσήματα

Στις 26/3 ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 70-74

Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 70 -74 και αρχές Απριλίου της ηλικιακής ομάδας 65-69, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου στην οποία υπολογίζονται 215.000 άτομα, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 μέχρι στιγμής εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα, ανέφερε. Σήμερα από τα 7.815 ραντεβού για εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν μέχρι το απόγευμα 6.684, προσέθεσε.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση χορήγησής του και η θέση της είναι ξεκάθαρη. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε καθαρά σε επιστημονικά κριτήρια εξετάζοντας τα δεδομένα όλων των χωρών. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι υπήρξε σχετικά μικρό ποσοστό ακυρώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η Ελλάδα ήμασταν και είμαστε στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και είναι αυτός που εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που ο ΕΜΑ ενέκρινε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, αφού εξέτασε και εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα γεγονότα αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών», διευκρίνισε.

Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ με 605 διασωληνωμένους - 1.533 νέα κρούσματα, 59 θάνατοι

Σήμερα, Τρίτη 16 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι
455 ασθενείς.»

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ