ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Την Παρασκευή οι αποφάσεις της Επιτροπής – Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Τετάρτης

Lockdown: Την Παρασκευή οι αποφάσεις της Επιτροπής – Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Τετάρτης
AP Photo/Yorgos Karahalis

Αναβάλλεται για την Παρασκευή η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να αξιολογηθεί περαιτέρω το πώς διαμορφώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεδομένου ότι τα επόμενα 24ωρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων.

Μέλη της Επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι δεν έλαβαν ατζέντα θεμάτων για την συνεδρίαση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, με το ερώτημα της χαλάρωσης κάποιων μέτρων ή και του lockdown.

H ασφαλής επαναλειτουργία δραστηριοτήτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα κυβέρνησης και ειδικών. Στη γκάμα των επιλογών που εξετάζονται, διακρίνεται εκείνη που θέλει την κυβέρνηση να προχωρά στην επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων σε δυο φάσεις και μάλιστα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με την εκτός ελέγχου κατάσταση στο ΕΣΥ -κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής- αλλά και των προβλέψεων για νέο άλμα κρουσμάτων τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα αναλυθούν από την Επιτροπή διεξοδικά ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Έτσι, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στις 18:00.

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ήδη ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας καθώς το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 605. Σήμερα, Τρίτη, τα νέα κρούσματα της Covid-19 ανήλθαν σε 1.533, σε μόλις 12.459 pcr τεστ και rapid test.

Στη Αττική εντοπίζονται για ακόμα μια ημέρα τα περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, με το Λεκανοπέδιο να αριθμεί 666 νέες μολύνσεις και η Θεσσαλονικη 148.

Ο «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή χαλάρωση

Η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων με εξαιρετκά χαμηλό επιδημιολογικό ρίσκο, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, βρίσκεται στο πρώτο πλάνο της κυβέρνησης.

Για το λιανεμπόριο μάλιστα, το άνοιγμα του οποίου αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κερδίζει έδαφος η πρόταση που θέλει να μην υφίσταται ο τρίωρος περιορισμός για την πραγματοποίηση των αγορών. Στον αντίποδα όμως, η δυνατότητα χρήσης του ειδικού πενταψήφιου αριθμού θα δίνεται στους καταναλωτές μόνο μια φορά ημερησίως.

Εισηγήσεις αναμένονται και για πιθανή αλλαγή του πλαισίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και «δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα».

«Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)», είπε, αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.

«Δεν είχαμε lockdown, σε εισαγωγικά ήταν», τόνισε εμφατικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία –μιλώντας στην ΕΡΤ- τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος με «ελεγμένες δραστηριότητες» και «έξυπνες κινήσεις». Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Παγώνη είπε ότι «το Πάσχα θα είναι με μάσκα και με αποστάσεις» και πως πρέπει να «είμαστε προσεκτικοί στους συνωστισμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ