ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: Παράταση lockdown για έναν ακόμη μήνα και πραγματική τήρηση των μέτρων

Σαρηγιάννης: Παράταση lockdown για έναν ακόμη μήνα και πραγματική τήρηση των μέτρων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για παράταση του lockdown και πραγματική εφαρμογή του για έναν ακόμη μήνα έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως στα μέσα Απριλίου θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής είπε πως για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων.

Μάλιστα, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται αυτή την περίοδο.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως για να μιλήσουμε για άνοιγμα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι καλά, ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση, αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαΐου.

Όπως εξήγησε, τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα, όταν και θα γίνουν περισσότερα τεστ, είναι πιθανό να δούμε αύξηση κρουσμάτων με τις ημερήσιες μολύνσεις να αγγίζουν τις 3.600.

«Όχι πολύ παραπάνω, αλλά παραπάνω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι ΜΕΘ βρίσκονται ήδη σε προβληματική κατάσταση και μπορεί να φτάσουμε ακόμη και σε επίπεδα 750 κατειλημμένων κλινών ημερησίως.

«Θα αρχίσουμε να έχουμε πραγματικά πρόβλημα» δήλωσε ο ίδιος, κάνοντας παράλληλα έκκληση για την ουσιαστική τήρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ