ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά η αντικατάσταση διπλώματος και τα αντίγραφα άδειας οδήγησης στην Αττική

Ηλεκτρονικά η αντικατάσταση διπλώματος και τα αντίγραφα άδειας οδήγησης στην Αττική
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηλεκτρονικά θα δίνονται από σήμερα 18 Μαρτίου στους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής τα έγγραφα για την αντικατάσταση διπλώματος οδήγησης και τα αντίγραφα άδειας οδήγησης.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έρχονται για να διευκολύνουν τον πολίτη στις συναλλαγές του με το δημόσιο με την εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή του.

Οι πολίτες πλέον θα μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους, σε ψηφιακή μορφή και ηλεκτρονικά, στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των ΠΕ της Περιφέρειας Αττικής, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου αίτησης.

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες σταδιακά θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Προς το παρόν παρέχονται οι παρακάτω διαδικασίες:

  1. Αντικατάσταση Άδειας Οδήγησης
  2. Αντίγραφο Άδειας Οδήγησης λόγω φθοράς
  3. Αντίγραφο Άδειας Οδήγησης λόγω κλοπής/απώλειας

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή https://drivers-vehicles.services.gov.gr και με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων του Taxisnet να καταχωρούν την αίτηση και τα δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή.

Στη συνεχεία, οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά όλα τα εκτυπώσιμα, στις άδειες οδήγησης, στοιχεία προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου.

«Η ψηφιακή αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης σηματοδοτεί ένα ακόμα μεγάλο άλμα, στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

«Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας το τοπίο έχει αλλάξει με την αγαστή συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία υιοθετούν τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει».

Εντός του 2021 η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα αναμένεται να επεκταθεί, όπως έχει εισηγηθεί η Περιφέρεια, ώστε να υποδέχεται τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την αρχική έκδοση ή επέκταση των αδειών οδήγησης υποψηφίων οδηγών και οδηγών.

Κατά τη χρονική περίοδο 2020 – 2021 συνολικά 170 και πλέον ψηφιακές υπηρεσίες, εκ των οποίων οι 50 αφορούν σε θέματα μεταφορών, έχουν ενταχθεί στο σύστημα πολυκαναλικής εξυπηρέτησης της Περιφέρειας Αττικής (http://pattikis.gr) και είναι διαθέσιμες μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη (http://gov.gr).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ