ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός και αστική ευθύνη: Τι «φρενάρει» τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ

Κορωνοϊός και αστική ευθύνη: Τι «φρενάρει» τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Armando Franca

Tο ζήτημα της αστικής ευθύνης -το οποίο απασχολεί τους ιδιώτες γιατρούς που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στο ΕΣΥ- τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, και του γενικού γραμματέα του ΠΙΣ, Γιώργου Ελευθερίου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της αστικής ευθύνης, αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά Covid-19 να έχουν νομική ασυλία, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», όπως αναφέρει ο ΠΙΣ.

«Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όσον μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου -κληθείς να σχολιάσει το 48ωρο τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επίταξη ιατρικών υπηρεσιών.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επανειλημμένως στείλει δέσμη προτάσεων και μέτρων στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διασφαλίσει νομικά και επιστημονικά τους γιατρούς που θα προσέλθουν στο ΕΣΥ για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους» συμπλήρωσε ο κ. Ελευθερίου.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την πρόθεσή του να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την επίταξη υπηρεσιών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, εάν τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν εντός 48ώρου στο κάλεσμα για να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Όπως ξέρετε, μαζί με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν σε αυτήν την πολύ δύσκολη μάχη, να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας. Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ