ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η ψυχική κόπωση έφερε αλλαγές στα μέτρα - Τι ισχύει από το Σάββατο

Κορωνοϊός: Η ψυχική κόπωση έφερε αλλαγές στα μέτρα - Τι ισχύει από το Σάββατο
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Μια σειρά από αλλαγές που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και προβλέπουν - μεταξύ άλλων - την επέκταση του ωραρίου μετακίνησης σε όλη την επικράτεια καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 21:00 και ένα πρώτο μικρό άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων) ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τα εν λόγω μέτρα, μερικά από τα οποία ξεκινούν το Σάββατο (20/03) και άλλα τη Δευτέρα (22/03), κρίθηκαν αναγκαία, λόγω της ψυχικής κόπωσης που έχει παρατηρηθεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας λόγω του παρατεταμένου lockdown.

Κι όλα αυτά, παρά τη σφοδρή πίεση που δέχεται εδώ και αρκετές ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετρώντας ήδη την Παρασκευή 649 διασωληνωμένους, 64 νέους θανάτους και 2.785 νέα κρούσματα.

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 649 διασωληνωμένους - 2.785 νέα κρούσματα και 64 θάνατοι

Κορωνοϊός: «Πρωταθλήτρια» η Αττική με 1.281 κρούσματα - Ανησυχία για Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς: Τι ισχύει από Δευτέρα για εκκλησίες, κομμωτήρια, μουσεία, πάρκα και ψάρεμα

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα «με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα», τα οποία υπήρξαν απότοκο των εισηγήσεων που έκανε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων στην Κυβέρνηση

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 20/03/2021.
  • Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  • Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Εκκλησίες: Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Ποιες περιοχές εισέρχονται σε «βαθύ κόκκινο»

Σε βαθύ κόκκινο εισέρχονται οι εξής περιοχές:

  • Μύκονος,
  • Ζάκυνθος,
  • δήμος Αμφίπολης Σερρών,
  • Καστοριά και ο Δήμος Ορεστίδος Καστοριάς,
  • δήμος Καρδίτσας
  • Σε ειδικό καθεστώς Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται η Λέρος μέχρι τις 26 Μαρτίου το πρωί

Ποιες περιοχές επιστρέφουν στο «κόκκινο»

Από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν και πάνε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») οι εξής περιφερειακές ενότητες:

  • Φωκίδας
  • Σάμου
  • Άρτας
  • Λευκάδας και
  • ο Δήμος Ρόδου

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σκέρτσος: Ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα σε όλους

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα. Τα test θα είναι διαθέσιμα και μπορούμε να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος

«Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την στωικότητα και την υπομονή τους απέναντι στην τήρηση του μέτρων», είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπονται άμεσα μαζικά δωρεάν τεστ έναντι του κορωνοϊού για τους πολίτες μέσω των φαρμακείων.

Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ενός τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να το κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, επιδεικνύοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, να πάμε από τα 300.000 τεστ ανά εβδομάδα, σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα.

Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, επέκταση ωραρίου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες και επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, την επέκταση του ωραρίου για τις μετακινήσεις των πολιτών έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, ανοίγουν εκ νέου τα κομμωτήρια με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, ενώ προβλέπεται και η διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.

Επέκταση των εμβολιασμών έναντι της Covid 19

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετέχουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ