ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Πρόβλεψη για 710 διασωληνωμένους – Αποκλιμάκωση μετά τις 25 Μαρτίου

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Πρόβλεψη για 710 διασωληνωμένους – Αποκλιμάκωση μετά τις 25 Μαρτίου
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την εκτίμηση ότι μετά την 25η Μαρτίου θα υπάρξει μια αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξέφρασε το Σάββατο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μετά από μια εβδομάδα ή 10 μέρες να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. Το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά, πιθανότατα στα επίπεδο του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.

Χαρακτήρισε ορθή την κυβερνητική απόφαση για τα self tests σε όλους τους πολίτες, ωστόσο πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Δεν αρκεί ο πολίτης να κάνει το τεστ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το επικοινωνήσει σε ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση. Κάποιος που ανακαλύπτει ότι είναι θετικός, πρέπει να κάνει εξέταση με PCR ή rapid test σε υγειονομική δομή ώστε να δηλωθεί το κρούσμα και να λάβει κατάλληλες πληροφορίες και να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του. Χρειάζεται σχεδιασμός».

Καπραβέλος: Το ΕΣΥ χρήζει μεγάλης βοήθειας από τους ιδιώτες γιατρούς

«Ακούσαμε με μεγάλη ανακούφιση την επίταση των εμβολιασμών, την αύξηση των τεστ και της ανίχνευσης, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να απομονώνουμε έγκαιρα το κρούσμα και επιτέλους άνοιξε αυτή η συζήτηση περί άρσης των καθολικών, οριζόντιων μέτρων. Εφόσον ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική, με βάση το γεγονός ότι η πανδημία τον Απρίλιο αρχίζει να υποχωρεί, η ανθρώπινη δραστηριότητα θα είναι ανοιχτή σε όλα», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε την ανάγκη να συνδράμουν και οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη μεγάλης βοήθειας για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Ωστόσο, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να γίνει αιφνιδιαστικά. Έπρεπε να γίνει βάσει σχεδίου», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και οι ΜΕΘ πλέον γεμίζουν. «Χθες η εφημερία του ΑΧΕΠΑ έφτασε τις 45 εισαγωγές, εμείς στο Παπανικολάου προχθες είχαμε 38. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη», πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρξει ασυμβίβαστο και ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να γίνει υποχρεωτικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ