ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις για τη διάθεση rapid tests από τα φαρμακεία ζητούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Διευκρινίσεις για τη διάθεση rapid tests από τα φαρμακεία ζητούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία, μετά τις ανακοινώσεις για τη δωρεάν διάθεση rapid tests κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία, ζητά με ανακοίνωση του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο φαρμακευτικός σύλλογος θέτει ερωτήματα που αφορούν τη διάθεση των rapid tests, όπως το είδος τους, τη διαδικασία προμήθειας και ανανέωσής τους όταν τελειώσουν, τις ποσότητες, τον τρόπο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για τα θετικά δείγματα, την καταγραφή, την απόρριψη των υλικών, την πρόβλεψη για διασφάλιση της υγείας των φαρμακοποιών και των πολιτών που εξυπηρετούνται, κ.α. Χαρακτηρίζει την απόφαση «αιφνιδιαστική», αλλά δηλώνει την πρόθεση των φαρμακοποιών να σταθούν στο πλευρό της πολιτείας.

Ζητά, ωστόσο, από την πολιτεία «να καλέσει άμεσα τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να κατατεθούν προτάσεις, ώστε μέσα από τη συνεργασία να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι τη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test για όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό την Παρασκευή.

Από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από φαρμακείο ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον ΑΜΚΑ του. Πρόκειται για self test, δηλαδή τεστ τα οποία θα κάνει ο καθένας μόνος του, και είναι ένα καινούργιο προϊόν.

Στόχος είναι από τα περίπου 300.000 τεστ την εβδομάδα που γίνονται αυτή την περίοδο, ο αριθμός τους να αυξηθεί ακόμα στα 10 εκατομμύρια ανά εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ