ΕΛΛΑΔΑ

Τη «μητέρα των μαχών» δίνει το ΕΣΥ - «Έκρηξη» κρουσμάτων αναμένεται σήμερα

Τη «μητέρα των μαχών» δίνει το ΕΣΥ - «Έκρηξη» κρουσμάτων αναμένεται σήμερα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Luca Bruno

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία της Αττικής δίνουν τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στο τρίτο κύμα κορωνοϊού που επελαύνει, πληροφορίες αναφέρουν πως τα νέα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη 23 Μαρτίου, από τον ΕΟΔΥ θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα -ενδεχομένως, κατά πληροφορίες, να κινηθούν και πάνω από τις 3.500.

Σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρόεδρος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων. Χρειάζεται από όλους υπομονή και τήρηση των μέτρων» δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι τουλάχιστον 3.500 από 60.000 και πλέον rapid tests.

«Κραυγή» από την ΠΟΕΔΗΝ

Την ίδια στιγμή, με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλοντας, διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου, πως «πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως σήμερα το πρωί κατέληξε 70χρονος ασθενής στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Ο ίδιος αναφέρει πως γίνεται πλέον επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια.

«Η απάντηση σε ένα κράτος Δικαίου ποιος μεταξύ δύο ασθενών επιλέγεται για τη μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ είναι και οι δύο. Το κράτος [πρέπει] να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ΜΕΘ. Είχε χρόνο και δεν το έπραξε» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφερόμενος στο θάνατο του 70χρονου ασθενή, επισημαίνει: «Οι γιατροί του 'Αμαλία Φλέμινγκ' έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεθεί ΜΕΘ. Μάταια. Επιτέλους κάντε κάτι».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει πως είναι δεκάδες πλέον οι ασθενείς κορωνοϊού, καθώς και γενικά περιστατικά, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

  • Σισμανόγλειο: 10 άτομα
  • Ελπίς: 4
  • Παμμακάριστος: 2
  • Γεννηματάς: 8
  • Λαϊκό: 2
  • Ιπποκράτειο: 1
  • Τζάνειο: 5
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 8
  • Θριάσιο: 4
  • Αλεξάνδρας: 5 στην καρδιολογική μονάδα

Κενές κλίνες ΜΕΘ Covid υπήρχαν έως το μεσημέρι δύο στο ΚΑΤ και δύο στο Σωτηρία.

Προς περαιτέρω αύξηση διασωληνωμένων

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι χθες, Δευτέρα, ήταν 681, σε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ.

Σχολιάζοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε σήμερα πως μπορεί να φθάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους.

«Όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μην διασωληνωθεί. Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση» ανέφερε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για επικείμενη, σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων είχε μιλήσει άλλωστε η κ. Παγώνη από χθες, Δευτέρα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εμπόλεμη, παραμένει εμπόλεμη» επισήμανε και χαρακτήρισε αναμενόμενο το ρεκόρ των 681 διασωληνωμένων βάσει της επικρατούσας κατάστασης ως προς τα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Στη «μάχη» οι ιδιώτες γιατροί

Στη μάχη του ΕΣΥ κατά της επιδημίας έχουν πλέον «ριχτεί» και 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους.

Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους περισσότερους όμως να έχουν κληθεί να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο, Αγία Όλγα είναι ορισμένα από αυτά που ενισχύονται με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.

Στον «πάγο» επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown

Υπό το φως της έξαρσης των κρουσμάτων και του αγώνα ζωής που δίνει το ΕΣΥ, μπαίνουν στον «πάγο» και τα σχέδια για επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown.

Τη μετάθεση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμούσε να επανεκκινήσει στις 29 Μαρτίου, για μετέπειτα ημερομηνία επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Μια από τις πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα και κάθε βήμα βρίσκεται υπό αίρεση, ενώ η «έκρηξη» των κρουσμάτων αναπόφευκτα καθυστερεί και το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ