ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εφημερία-εφιάλτης στα νοσοκομεία της Αττικής με γεμάτες ΜΕΘ και «εκτόξευση» κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Εφημερία-εφιάλτης στα νοσοκομεία της Αττικής με γεμάτες ΜΕΘ και «εκτόξευση» κρουσμάτων
INTIME NEWS

Με μία από τις πιο δύσκολες εφημερίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, τη στιγμή που η χώρα κατέγραψε την Τρίτη νέο διπλό αρνητικό ρεκόρ σε νέα κρούσματα και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα νοσοκομεία ξεκινούν τις εφημερίες τους με τα κρεβάτια γεμάτα, και οι ασθενείς πλέον που χρειάζονται διασωλήνωση μπορεί να βρεθούν να δίνουν τη μάχη σε ένα απλό κρεβάτι και όχι σε κάποια κλίνη ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, από τις 3.586 κρούσματα στο σύνολο της χώρας που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 1.779 εντοπίζονται στην Αττική.

Ειδικότερα, το κέντρο φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να καταγράφει 470 μολύνσεις. Επιπλέον, 320 κρούσματα δίνει ο Πειραιάς, 282 ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, 244 η Ανατολική Αττική, 180 ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, 144 ο Νότιος Τομέας Αθηνών και 121 η Δυτική Αττική.

Η «μαύρη» αριθμητική των νοσοκομείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το CNN Greece, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid του Λεκανοπεδίου είναι 2.160. Οι διασωληνωμένοι είναι 390, εκ των οποίων οι 370 βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Υπολογίζεται ότι σε ημερήσια βάση στα νοσοκομεία της Αττικής γίνονται περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών.

Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν ξεπεράσει πλέον τους 4.600. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid 19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς.

Υπό το πρίσμα αυτό, μόνον υπερβολικός δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ο χαρακτηρισμός «μητέρα των μαχών» που χρησιμοποιείται αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί ιδίως στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο είχε προκαλέσει αίσθηση η εικόνα με την πομπή των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ έξω από τον «Ευαγγελισμό», ενώ τη Δευτέρα το Θριάσιο αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται προσωρινά κρούσματα Covid 19, καθώς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) επικρατούσε για πολλές ώρες το αδιαχώρητο.

Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη επιβεβαίωσαν το προφανές, ότι διανύουμε ίσως την αρχή της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην Ημερήσια Επιδημιολογική Έκθεση για την Covid 19 το πλέον ζοφερό στοιχείο έχει να κάνει με τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος έχει πλέον ξεπεράσει το 12%.

Τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε εφημερία για περιστατικά Covid 19

Ειδικότερα, το βάρος των εισαγωγών αναμένεται να σηκώσουν μέσα στη νύχτα λόγω εφημερίας τα εξής νοσοκομεία:

  • Ερυθρός Σταυρός
  • Λαϊκό
  • Αλεξάνδρα
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας

«Κραυγή» από την ΠΟΕΔΗΝ

Την ίδια στιγμή, με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλοντας, διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου, πως «πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως σήμερα το πρωί κατέληξε 70χρονος ασθενής στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Ο ίδιος αναφέρει πως γίνεται πλέον επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια.

«Η απάντηση σε ένα κράτος Δικαίου ποιος μεταξύ δύο ασθενών επιλέγεται για τη μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ είναι και οι δύο. Το κράτος [πρέπει] να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ΜΕΘ. Είχε χρόνο και δεν το έπραξε» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφερόμενος στο θάνατο του 70χρονου ασθενή, επισημαίνει: «Οι γιατροί του 'Αμαλία Φλέμινγκ' έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεθεί ΜΕΘ. Μάταια. Επιτέλους κάντε κάτι».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει πως είναι δεκάδες πλέον οι ασθενείς κορωνοϊού, καθώς και γενικά περιστατικά, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

  • Σισμανόγλειο: 10 άτομα
  • Ελπίς: 4
  • Παμμακάριστος: 2
  • Γεννηματάς: 8
  • Λαϊκό: 2
  • Ιπποκράτειο: 1
  • Τζάνειο: 5
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 8
  • Θριάσιο: 4
  • Αλεξάνδρας: 5 στην καρδιολογική μονάδα

Κενές κλίνες ΜΕΘ Covid υπήρχαν έως το μεσημέρι δύο στο ΚΑΤ και δύο στο Σωτηρία.

Στη «μάχη» οι ιδιώτες γιατροί

Στη μάχη του ΕΣΥ κατά της επιδημίας έχουν πλέον «ριχτεί» και 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους.

Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τους περισσότερους όμως να έχουν κληθεί να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο, Αγία Όλγα είναι ορισμένα από αυτά που ενισχύονται με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.

Στον «πάγο» επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown

Υπό το φως της έξαρσης των κρουσμάτων και του αγώνα ζωής που δίνει το ΕΣΥ, μπαίνουν στον «πάγο» και τα σχέδια για επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown.

Τη μετάθεση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμούσε να επανεκκινήσει στις 29 Μαρτίου, για μετέπειτα ημερομηνία επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Μια από τις πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα και κάθε βήμα βρίσκεται υπό αίρεση, ενώ η «έκρηξη» των κρουσμάτων αναπόφευκτα καθυστερεί και το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης.

ΕΟΔΥ: Θλιβερά ρεκόρ με 3.586 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους και 51 θανάτους

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 23 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).»

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ