ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στην «εντατική» ΕΣΥ και λιανεμπόριο με τη διασπορά εκτός ελέγχου

Κορωνοϊός: Στην «εντατική» ΕΣΥ και λιανεμπόριο με τη διασπορά εκτός ελέγχου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Giannakouris

Με ανησυχητικούς εκθετικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη χώρα, οδηγώντας το σύστημα υγείας εκτός ορίων, κυρίως στην Αττική. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων θανάτων λόγω της Covid-19 για το 2021, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ να εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.133 νέα κρούσματα και 78 θανάτους από κορωνοϊό, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς αγγίζουν πλέον τους 728. Η Αττική εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα, αφού στο Λεκανοπέδιο καταγράφονται 1.510 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων τα 398 εντοπίζονται στον κεντρικό τομέα Αθηνών.

Το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στο άνοιγμα δραστηριοτήτων τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με τα self test -που θα είναι υποχρεωτικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης- θα αποδυναμώσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας που «σαρώνει» τη χώρα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση με μια στρατηγική η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «ελεγχόμενο άνοιγμα». Η επικρατέστερη ημέρα για την παρουσίαση του σχεδίου για το «σταδιακό και πολύ προσεκτικό» άνοιγμα δραστηριοτήτων είναi την επόμενη εβδομάδα –αφού πρώτα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μιλώντας στο Mega, ο Άκης Σκέρτσος παρουσίασε συνοπτικά την κυβερνητική στρατηγική.

Ο υφυπουργός Επικρατείας ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει βασικό ρόλο στην κυβερνητική επικοινωνία για την πανδημία, είπε συγκεκριμένα:

«Η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου έχει ως στόχο, το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, κι έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Έκρυθμη η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο

«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτήν τη δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα».

«Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας», σημείωσε.

Γώγος: Ελπίζω σε μικρή άρση περιορισμών 5 Απριλίου

«Παράθυρο» για αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο νέας στρατηγικής, με βάση τον καιρό και τα τεστ, επισήμανε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος, καθώς στρέφουμε τον κόσμο από τα σπίτια, από τους κλειστούς χώρους, έξω, γιατί στους εξωτερικούς χώρους ο κόσμος κολλάει πολύ λιγότερο.

«Με ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ και των self tests και τους εμβολιασμούς έρχονται πολύ περισσότερα εμβόλια, ελαττώνεται ο επίνοσος πληθυσμός και αυξάνεται ο άνοσος, αυτά είναι πολύ σοβαρά εργαλεία με βάση πάντα και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σίγουρα όμως τα όπλα που έχουμε μας οδηγούν σε πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα αυτό θα τα δούμε» τόνισε ο κ. Γώγος.

Ελπίζω, συνέχισε ο καθηγητής, «αυτά τα θετικούτσικα σημεία με τα εξιτήρια τις εισαγωγές κλπ να συνεχίσουν για να μπορέσουμε στο τέλος της εβδομάδας να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσουμε σε κάποιες άρσεις».

«Κοιτάμε αυτά τα θέματα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα τα δούμε, και ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» διευκρίνισε.

«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» τόνισε ο κ. Γώγος.

«Η άρση μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφώς αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας γιατί θα πάμε πάλι πίσω», υπογράμμισε.

Έκανε λόγο αρχικά για άνοιγμα στο εμπόριο με click away «για να δούμε πώς πάει η κατάσταση για να ακολουθήσει μετά ένα λίγο καλύτερο άνοιγμα» και «άνοιγμα σχολείων με self test και με δεδομένο ότι έχουμε καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και περισσότερες κλίνες στο ΕΣΥ».

Στις 14 Μαΐου το άνοιγμα του τουρισμού

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός στην χώρα τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τότε, υπάρχει μια πιλοτική επανεκκίνηση με το Ισραήλ, ενώ σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου εν όψει του καλοκαιριού και σημειώνει ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό καi μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ