ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: «Βατερλώ» του συστήματος - Δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: «Βατερλώ» του συστήματος - Δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
AP Photo/Armando Franca

Δραματική έκκληση απευθύνει η ΠΟΕΔΗΝ μέσω του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου, κάνοντας λόγο για βατερλώ του συστήματος με την τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ, τονίζοντας ότι σήμερα, Δευτέρα, είναι η χειρότερη μέρα από την αρχή της πανδημίας.

«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας και έχουμε τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία θέλουν ακόμη μία ΜΕΘ δεκάδων κλινών κορωνοϊού να εξυπηρετήσουν τους διασωληνωμενους που βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Έχουν αναπτύξει μόνο 385 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για κορωνοϊό. Πού είναι η προετοιμασία; Δεν είναι μόνο οι διασωληνωμένοι».

Όπως λέει, σε κάθε νοσοκομείο δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου (Ηigh flow) που πολλοί εξ αυτών θα χρειαστούν διασωλήνωση τις επόμενες ώρες και κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν και φέρνει παράδειγμα τον Ευαγγελισμό, που έχει 20 τέτοιους νοσηλευόμενους ασθενείς και δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Κάνοντας λόγο ξανά για επιλογή ασθενών για ΜΕΘ, ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως «επικοινώνησε μαζί μας σήμερα ο γιος του 70χρονου που πέθανε διασωληνωμένος πολλές ημέρες στο “Αμαλία Φλέμινγκ”. Οι γιατροί του έλεγαν κάνε κάτι να βρει ο ίδιος ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν! Τη πρώτη ημέρα της διασωλήνωσης του είπαν ότι είναι 40ος στη λίστα αναμονής και μετά 8 ημέρες του είπαν ότι είναι 51ος. Κάθε ημέρα έπεφτε σειρά αντί να ανεβαίνει».

«Πέθανε 82χρονη διασωληνωμένη ασθενής στη “Παμμακάριστο” ευρισκόμενη 10 ημέρες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και δεκάδες άλλα τέτοια παραδείγματα που αποτυπώνουν την επιλογή περιστατικών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια και άλλα κριτήρια.

«Το ζήτημα είναι γιατί να φτάνουμε στο σημείο να επιλέγονται ασθενείς για ΜΕΘ; Ποια είναι τα κριτήρια; Να τα ανακοινώσουν να γνωρίζει ο κόσμος τι τους περιμένει. Δεν έχουν την τόλμη. Κρύβονται. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν το διαρκές έγκλημα που συντελείτα», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ έχουν ως εξής:

ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΝΙΚΑΙΑ: 16 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΕΡΥΘΡΟΣ: Άνοιξε προχθές 10 επί πλέον κλίνες ΜΕΘ φθάνοντας 30 κλίνες. Γέμισαν όλες εν ριπή οφθαλμού και έχει τρεις διασωληνωμένους εκτός.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

ΕΛΠΙΣ: 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

ΛΑΙΚΟ: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 7 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΤΖΑΝΕΙΟ: 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 9 διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ανά νοσοκομείο -385 στον αριθμό σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ-, η κατάσταση έχει ως εξής:

ΚΑΤ: 51 κλίνες

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 25 κλίνες

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 κλίνες

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 κλίνες

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 58 κλίνες

ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 κλίνες

ΕΛΠΙΣ: 6 κλίνες

ΝΙΜΙΤΣ: 6 κλίνες

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 16 κλίνες

ΕΡΥΘΡΟΣ: 30 κλίνες

ΤΖΑΝΕΙΟ: 10 κλίνες

ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 κλίνες

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 κλίνες

ΑΤΤΙΚΟ: 45 κλίνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ