ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Πώς θα λειτουργεί η λίστα αναμονής για τις αδιάθετες δόσεις

Εμβολιασμός: Πώς θα λειτουργεί η λίστα αναμονής για τις αδιάθετες δόσεις
INTIME

Τη λειτουργία ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης αδιάθετων δόσεων εμβολίων με λίστα αναμονής για τους πολίτες, ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε, κάθε πολίτης που κλείνει ραντεβού εμβολιασμού έχει το δικαίωμα να μπει και σε αυτήν τη λίστα αναμονής. Μέσω της λίστας αυτής θα μπορούσε να εμβολιαστεί νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται βάσει του ραντεβού που έχει κλείσει, μέσω της διανομής των αδιάθετων δόσεων.

Η λίστα αναμονής θα καταρτίζεται μέσω αυτόματου μηχανισμού, ενώ εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, μετά και από την ενεργοποίηση της λίστας αναμονής, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα, κατά το οποίο αυτές χορηγούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, σε αυτόν τον μηχανισμό αναπλήρωσης εντάσσονται από αυτήν την εβδομάδα και οι εκπαιδευτικοί, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Άνοιγμα πλατφόρμας ραντεβού για 65 - 69 ετών

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 65 - 69 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών και υπήρξε «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού, όπως ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Άνοιγμα νέων εμβολιαστικών κέντρων

Όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 1η Απριλίου ανοίγουν όλα τα νέα εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι, εντός Απριλίου αναμένεται να λειτουργούν πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα και στη διάρκεια του μήνα να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000 από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράματος. Ειδικότερα, 1.065.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φθάνει το 10,14%.

Ο προγραμματισμός των προμηθειών:

Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες εμβολίων που αναμένει η χώρα, ανακοινώθηκε ότι:

  • Από την Pfizer περιμένουμε τον Απρίλιο 1.100.000 δόσεις εμβολίου.
  • Από την AstraΖeneca περιμένουμε τον Απρίλιο 450.000 δόσεις.
  • Από την Moderna περιμένουμε τον Απρίλιο 100.000 δόσεις κι άλλη μία παρτίδα αργότερα.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ