ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός - Θεοδωρίδου: Ο φόβος για τις αλλεργίες και τι ισχύει πραγματικά

Εμβολιασμός - Θεοδωρίδου: Ο φόβος για τις αλλεργίες και τι ισχύει πραγματικά
INTIME

Στο ζήτημα των αλλεργιών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, κάνοντας λόγο για υπερβολικό φόβο των πολιτών.

Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί.

Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών, είπε χαρακτηριστικά.

«Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Για τις εποχικές αλλεργίες πρόσθεσε ότι όσοι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να μην τα πάρουν όταν θα πάνε για να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο, σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Άνοιγμα πλατφόρμας ραντεβού για 65 - 69 ετών

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 65 - 69 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών και υπήρξε «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού, όπως ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άνοιγμα νέων εμβολιαστικών κέντρων

Όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 1η Απριλίου ανοίγουν όλα τα νέα εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι, εντός Απριλίου αναμένεται να λειτουργούν πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα και στη διάρκεια του μήνα να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000 από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράματος. Ειδικότερα, 1.065.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φθάνει το 10,14%.

Λίστα αναμονής για τις αδιάθετες δόσεις

Τη λειτουργία ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης αδιάθετων δόσεων εμβολίων με λίστα αναμονής για τους πολίτες, ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε, κάθε πολίτης που κλείνει ραντεβού εμβολιασμού έχει το δικαίωμα να μπει και σε αυτήν τη λίστα αναμονής. Μέσω της λίστας αυτής θα μπορούσε να εμβολιαστεί νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται βάσει του ραντεβού που έχει κλείσει, μέσω της διανομής των αδιάθετων δόσεων.

Η λίστα αναμονής θα καταρτίζεται μέσω αυτόματου μηχανισμού, ενώ εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, μετά και από την ενεργοποίηση της λίστας αναμονής, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα, κατά το οποίο αυτές χορηγούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, σε αυτόν τον μηχανισμό αναπλήρωσης εντάσσονται από αυτήν την εβδομάδα και οι εκπαιδευτικοί, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ