ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Πατούλης: Μικρά βήματα για τα ανοίγματα με πρώτο το λιανεμπόριο

Κορωνοϊός - Πατούλης: Μικρά βήματα για τα ανοίγματα με πρώτο το λιανεμπόριο
INTIME/ Δελτίο τύπου / POOL

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου  και των σχολείων, αλλά και τη δυνατότητα μετακινήσεων το Πάσχα, μίλησε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, παραδεχόμενος ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα μεγάλη πίεση από τη κοινωνία για ανοίγματα.

«Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος. Το εμπόριο είναι πολύ κουρασμένο. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μόνος σύμμαχος ο εμβολιασμός», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Πατούλης και τόνισε ότι ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας εμβολιασμού.

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου από Δευτέρα είπε πως «θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί μπορεί να υπάρξει μια περεταίρω φάση της πανδημίας. Θέλουμε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι ή να επιστρέψουμε σε πισωγυρίσματα;».

Σημείωσε ότι το εθνικό σύστημα υγείας δοκιμάζεται και ότι υπήρξαν κάποιες σωστές ενέργειες του Υπουργείου για την ενδυνάμωση του συστήματος με ιδιώτες γιατρούς αλλά «δεν παύει να υπάρχει το μεγάλο θέμα των θέμα όπου δίνεται καθημερινή μάχη για τα κρεβάτια».

Άνοιγμα σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, πρέπει να γίνουν μικρά βήματα για τα ανοίγματα με πρώτο το λιανεμπόριο, ενώ παρουσιάστηκε αντίθετος σε ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων. «Ένα άνοιγμα σχολείων αυτή τη στιγμή θα σήμαινε ιδιαίτερες διαδικασίες αύξησης των κρουσμάτων και περαιτέρω πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας», τόνισε.

Τόνισε πως τα self tests και τα rapid tests θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο άνοιγμα, αλλά «όλα αυτά θέλουν μικρά προσεκτικά βήματα» με πρώτο το λιανεμπόριο που θα δώσει διέξοδο στη ψυχολογία όλων μας». Σημείωσε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 5 Απριλίου αφήνοντας ερωτηματικά για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου.

Σχετικά με την εστίαση ο κ. Πατούλης τόνισε πως μετά τα μέσα Απριλίου θα αξιολογηθεί η κατάσταση, εκτιμώντας πως βλέπει την εστίαση να ανοίγει «προς το Μάιο».

Για το ενδεχόμενο μετακινήσεων από νομό σε νομό τη περίοδο του Πάσχα, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Δεν θα έχουμε Πάσχα όπως το περιμένουμε. Θεωρώ όμως ότι θα έχουμε άνοιγμα Πάσχα. Θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τους νομούς. Θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε, πάντα όμως με προσεχτικό τρόπο».

Διευκρινίζοντας το αν οι μετακινήσεις θα γίνονται από νομό σε νομό ή διαδημοτικά, σημείωσε ότι «αυτό θα πρέπει να το δούμε στις επόμενες εβδομάδες. Οποιαδήποτε μεγάλα άλματα θα μας πάνε πίσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ