ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ενδονοσοκομειακή διασπορά στο ΠΑΓΝΗ - Τι λέει η διοίκηση του νοσοκομείου

Κορωνοϊός: Ενδονοσοκομειακή διασπορά στο ΠΑΓΝΗ - Τι λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Χαλκιαδάκης Νίκος

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καθώς ένας γιατρός και δύο ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Θετικοί στην Covid-19 διαγνώστηκαν αρχικά δύο ασθενείς και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Όπως προέκυψε, η μετάδοση φέρεται να ξεκίνησε από έναν συνοδό ασθενούς, ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Συνολικά 153 ασθενείς με κορωνοϊό, 33 σε ΜΕΘ και 120 στην κλινική Covid, νοσηλεύονται σήμερα, Τρίτη, στα νοσοκομεία της Κρήτης με κορωνοϊό. Το ΠΑΓΝΗ, όπως αναφέρει το ekriti.gr σηκώνει τον μεγαλύτερο φόρτο με συνολικά 52 ασθενείς, καθώς δέχτηκε σε ένα εικοσιτετράωρο 10 νέα περιστατικά της Covid-19.

Συγκεκριμένα ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, αναφέρει τα εξής:

«Η σημαντική ενδονοσοκομειακή διασπορά που διαπιστώθηκε από τις άμεσες ιχνηλατήσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει με οδυνηρό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη συνεχών Rapid Test ελέγχων των συνοδών.

Η διασπορά αφορά κατά κύριο λόγο στην Παθολογική Κλινική ενώ διαπιστώνεται διασπορά στη Νευρολογική και την Παθολογική Ογκολογία. Από τις 17:00 29/01 διαπιστώθηκαν οι δύο πρώτοι συνοδοί θετικοί σε Rapid Test και μετά από Μαραθώνια Προσπάθεια της Επιτροπής αποκαλύφθηκε όλο το πρόβλημα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διασπορά προέκυψε σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Λοιμώξεων, από συνοδούς ασθενών, καθώς τα κρούσματα στο προσωπικό είναι μεμονωμένα. Ο εμβολιασμός σε υψηλό ποσοστό του Υγειονομικού Προσωπικού, αλλά και η κατά κύριο λόγο καλή χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αποτέλεσε ανάχωμα στη διασπορά.

Όμως η συνεχής παρουσία επισκεπτών, η μη τήρηση των οδηγιών του Προέδρου ΕΝΛ κου Κοφτερίδη και της Διοίκησης από 10/01 για συνεχή Rapid Tests, παρά τους ελέγχους είχε ως αποτέλεσμα την κατάσταση αυτή.

Καθημερινά και παρά τις αυστηρές συστάσεις, μικρός αλλά δυστυχώς ικανός αριθμός συνοδών, λειτουργεί με προκλητικό τρόπο εισερχόμενος από άλλες εισόδους, παρακάμπτοντας και εκθέτοντας το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Είναι αυτονόητο ότι ήδη οι ασθενείς όλοι βρίσκονται στην Κλινική Αντιμετώπισης Κορωνοϊού (Μ.Α.Κ.) από Παθολογική και Παθολογική Ογκολογία, ενώ όλοι οι ασθενείς παρακολουθούνται από την ΕΝΛ.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι έλεγχοι στα Τμήματα θα ενταθούν και ότι θα υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του επισκεπτηρίου.

Είναι άλλωστε σαφές ότι αν δε γινόταν ο έλεγχος δε θα είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα.

Η Επιτροπή Λοιμώξεων, η Διοίκηση, και η ομάδα Αντιμετώπισης που συνεδριάζει κάθε Τρίτη, ανέδειξε το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΡΤ Ηρακλείου, μέχρι και τα τέλη Μαρτίου στην Κρήτη εντοπίστηκαν 5.972 κρούσματα. Από αυτά, τα μισά εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στην διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021), σε ποσοστό σχεδόν 90%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ