ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: 5.000 κρούσματα την ημέρα αν συνεχίσουμε έτσι

Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: 5.000 κρούσματα την ημέρα αν συνεχίσουμε έτσι
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτίμησε την Τετάρτη πως πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο. Αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Να ανοίξουν οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο, με ραντεβού, ενώ σημείωσε πως πρέπει άμεσα ανοίξουν και τα σχολεία, για να επέλθει η κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών.

«Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε, δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε την μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει. Αν μείνουμε έτσι, θα πάνε 5.000 – 5.500 τα κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση, οπότε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής Δερμιτζάκης.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο προκρίνει το άμεσο άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, τη στιγμή που παρατηρείται «εκρηκτική» αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κ. Δερμιτζάκης απάντησε: «Το έξω, θέλουμε δεν θέλουμε, θα κάνει τεράστια διαφορά και ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων να δούμε στην αρχή, στην συνέχεια λόγω καιρού θα δούμε βελτιωμένη εικόνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ