ΕΛΛΑΔΑ

Παυλάκης: Τα σχολεία θα ήταν τα τελευταία που θα σκεφτόμουν

Παυλάκης: Τα σχολεία θα ήταν τα τελευταία που θα σκεφτόμουν
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για το ελεγχόμενο άνοιγμα που εξετάζεται σήμερα από τους ειδικούς μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, αναφερόμενος εκτενώς στους κινδύνους που κρύβει αυτή την περίοδο η άρση του lockdown.

«Η χαλάρωση σιγά – σιγά είναι μονόδρομος. Για μερικούς το σιγά – σιγά είναι την επόμενη ημέρα, και για άλλους είναι πολύ πιο μακριά. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης. Η άμυνα κράτησε μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έγινε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο. Η Ελλάδα το έχει αποφύγει αυτό γιατί οι πολίτες κλείστηκαν μέσα τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να θυσιάσουμε την περίοδο των εορτών, και η Αθήνα γλίτωσε. Το να λέμε ότι δεν έχει δουλέψει η στρατηγική, είναι κρίμα. Μηδενίζουμε τις επιτυχίες της Ελλάδας», είπε ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στο Mega.

Και συνέχισε:

«Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις».

Ο ίδιος είπε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη «φωτιά της μάχης» και πως ο ιός πιέζει πολύ «αλλά η άμυνα αντέχει».

«Είναι σωστό τώρα να βαρέσουμε υποχώρηση; Αν υπάρχει σχέδιο και γίνει τακτική υποχώρηση σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες θέσεις, ώστε να πάμε στην επόμενη γραμμή άμυνας, έχει καλώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Εξήγησε δε, πως κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές.

«Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα; Μπροστά στο στόχο του να σταματήσει το τρίτο κύμα, θα πρέπει να θυσιαστεί. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα σκεφτόμουν εγώ. Για τα καταστήματα ή θα γίνει click away και αν αυτό κρατήσει και δεν μας πάρει φαλάγγι ο ιός, συνεχίζουμε με περισσότερο άνοιγμα. Ξέρω τι θα μας κοστίσει το άνοιγμα. Η κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα στο μυαλό της, και έχει και όλη την οικονομία. Η οικονομία θα καταστραφεί αν το άνοιγμα δεν είναι σωστό. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθούν», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δούμε αν μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση θα κάνουν τελικά τεράστια διαφορά, ή να περιμένουμε να δούμε την κορυφή του κύματος. Πρέπει να παρακολουθούμε τι κάνει ο ιός, και εφόσον βρίσκει καινούργια θύματα, δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε περισσότερους στόχους».

Εξήγησε δε, πως ένα προσεκτικό άνοιγμα του εμπορίου είναι πολύ πιο σημαντικό από την εστίαση.

Όπως είπε, η εστίαση έχει πολλά προβλήματα, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να ανοίξει.

«Θα είναι δώρο – άδωρο να ανοίξει και να ξανακλείσει σε μία – δύο εβδομάδες λόγω των πολλών θυμάτων του ιού. Ο συνωστισμός τώρα δεν υπάρχει με την άδεια του κράτους. Αν ανοίξει η εστίαση τώρα θα βγαίνει μαζικά ο κόσμος» δήλωσε ο κ. Παυλάκης.

«Στην Αμερική είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση, έχουμε περίπου 600.000 νεκρούς. Έχουν γίνει πολλά λάθη στην Αμερική και τα έχουμε πληρώσει. Στην Ελλάδα δεν έγιναν πολλά λάθη. Τα νοσοκομεία ήδη έχουν πρόβλημα, με τα σχετικά λίγα κρούσματα του τρίτου κύματος – αφού θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Αν τα κρούσματα αυξηθούν κατά 20% θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία διαχειρίσιμη; Είναι έτοιμοι όλοι να κάνουν μια συνθήκη που θα σημαίνει 6-8 χιλιάδες νεκρούς;», διερωτήθηκε o ερευνητής, καταλήγοντας:

«Επειδή είναι κοινή η μοίρα όλης της ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνω την ψυχολογία του κόσμου. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια κακή, μία χειρότερη λύση και μία καταστροφή. Οι υγειονομικές αποφάσεις μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο αυτό που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά να καθορίσουν και το καλοκαίρι. Θα πρέπει να υπάρχει ενιαία στρατηγική, εφόσον δεν έχουμε τα εμβόλια και τα τεστ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ