ΕΛΛΑΔΑ

Αμείωτες οι ροές των προσφύγων, ενώ Αθήνα και Άγκυρα ανταλλάσσουν παρατηρητές

Αμείωτες οι ροές των προσφύγων, ενώ Αθήνα και Άγκυρα ανταλλάσσουν παρατηρητές
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αμείωτες παραμένουν οι ροές των προσφύγων και σήμερα, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Τουρκία περιορίζονται στην ανταλλαγή παρατηρητών, ενώ έκκληση προς τους εταίρους της στην ΕΕ έκανε τη Δευτέρα η Ελλάδα για την απαραίτητη υλικοτεχνική βοήθεια, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία. 

Ρεπορτάζ: Μίνα Καραμήτρου, Σπυριδούλα Σκούρα, Γεωργία Κουρουπάκη

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ελλάδα πασχίζει να τα φέρει βόλτα για την εφαρμογή και λειτουργία της μαζικής υλικοτεχνικής βοήθειας που απαιτείται για την επεξεργασία των εκατοντάδων αιτήσεων ασύλου, την ίδια ώρα που πολλοί άνθρωποι –που δεν γνωρίζουν τους νέους κανόνες- εξακολουθούν να φτάνουν στις ελληνικές ακτές.

“Πρέπει να κινηθούμε τάχιστα και με συντονισμένο τρόπο τις επόμενες ημέρες, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον ευρωπαίο επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τόνισε ότι “η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να έρθει άμεσα”.

“Είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την Ευρώπη στο σύνολό της εξαρτάται η πρόοδος και η επιτυχία αυτής της συμφωνίας”, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, από την μεριά του, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες είχαν ήδη υποσχεθεί υλικοτεχνική βοήθεια και προσωπικό.

Έπειτα από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μία συντονισμένη δομή πρέπει να δημιουργηθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου και περίπου 4.000 προσωπικό –παραπάνω του μισού από άλλα κράτη-μέλη- θα πρέπει να εγκατασταθούν στα νησιά μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Συνεχίζονται οι ροές

Αμείωτες συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών που έφερε την Ευρώπη στα όρια της συνοχής της.

Στη Χίο, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι στο hot spot του νησιού, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους.

Η διαδικασία καταγραφής στο νησί συνεχίζεται κανονικά, παρουσία και των έξι Τούρκων Αξιωματικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Σμύρνης, ενώ κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έχει λάβει κάποια οδηγία, πέραν του ότι, τόσο οι πρόσφυγες, όσο και οι μετανάστες θα κρατούνται χωρίς να τους χορηγείται έγγραφο παραμονής στη χώρα.

Στη Χίο αναμένονται και στελέχη της Frontex, για να βοηθήσουν στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν οι πρόσφυγες.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε 54 πρόσφυγες και μετανάστες στην ανοιχτή θάλασσα και τους μετέφερε στο λιμάνι της Λέσβου. Οι περισσότεροι εκ των αφιχθέντων δηλώνουν άγνοια για την συμφωνία και για το γεγονός ότι τώρα θα πρέπει να τίθενται υπό κράτηση ενώ τα αιτήματα για άσυλο θα προωθούνται ταχύτερα. Στην περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου, θα επαναπροωθούνται πίσω στην Τουρκία.

Αθήνα και Άγκυρα ανταλάσσουν παρατηρητές

Πέντε Έλληνες αστυνομικοί ετοιμάζονται να μεταβούν στην Τουρκία στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα τρεις θα εγκατασταθούν στο Δικελί και δύο στο Τσεσμέ, ενώ η Ελλάδα θα στείλει περισσότερους αστυνομικούς υπαλλήλους μόλις η Τουρκία ορίσει περισσότερα λιμάνια της ως σημεία επανεισδοχής.

Οι πέντε Έλληνες αστυνομικοί είναι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ενώ όλοι μιλάνε αγγλικά. Τρεις εξ αυτών μάλιστα μιλάνε και τουρκικά.

Από την πλευρά της η Τουρκία, έχει στείλει 25 πολιτικούς υπαλλήλους καθώς η αρμόδια υπηρεσία δεν ανήκει στην τουρκική αστυνομία. 8 εξ αυτών βρίσκονται στη Μυτιλήνη, 6 στη Χίο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Στο διαβατήριο ενός από τους Τούρκους που μπήκαν στην Χίο εντοπίστηκαν σφραγίδες του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα οι Αρχές να μην του σφραγίσουν το διαβατήριο και να του επιτρέψουν την είσοδο μόνο με σφραγίδα σε λευκό χαρτί.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Πριν την συμφωνία της Παρασκευής, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν ελεύθεροι να περιφέρονται εκτός των καταυλισμών και να μεταφέρονται με πλοία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα, θα κρατούνται μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και αυτοί που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια θα επιστρέφονται στην Τουρκία, από τις 4 Απριλίου.

Την ίδια ώρα οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στην Ελευσίνα, ενώ στην Ειδομένη η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες στέγασης των χιλιάδων προσφύγων που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ο ΟΣΕ «επιστρατεύει» έξι κλινάμαξες, χωρητικότητας 40 κλινών η κάθε μία, που ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης, στη χώρα βρίσκονται τη Δευτέρα 50.411 πρόσφυγες. Από αυτούς, περισσότεροι από 5.000 φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε τουλάχιστον 14.000 υπολογίζονται εκείνοι που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.

1.500 επιπλέον αστυνομικούς ζητά η Frontex

Την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν.

Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα παρέχουν επιπλέον αξιωματικούς. Τις δύο προηγούμενες ημέρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol, διεξήγαν εντατικές συνομιλίες για το πώς να συντονίσουν καλύτερα τις εργασίες τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου.

Ιταλία: Κανένας από τους μετανάστες στην Ειδομένη δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία

«Κανένας από τους μετανάστες που έχουν μπλοκαριστεί στην Ειδομένη δεν πρόκειται να σταλεί πίσω στην Τουρκία», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, oι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τα άτομα που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δικαιούνται άσυλο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Οι δε οικονομικοί μετανάστες -προσθέτει το ιταλικό πρακτορείο- έχοντας ήδη παρέλθει δεκατέσσερις ημέρες από την είσοδο στην ελληνική επικράτεια (περίοδος κατά την οποία μπορούν να απελαθούν στην Τουρκία βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας) θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα με την προοπτική επιστροφής στην χώρα καταγωγής τους αν και εφόσον υπογραφούν οι ανάλογες διμερείς συμφωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ