ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει από το Σάββατο - Πώς θα ανοίξει η αγορά, πότε επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Τι αλλάζει από το Σάββατο - Πώς θα ανοίξει η αγορά, πότε επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε ισχύ τίθενται από το Σάββατο οι πρώτες «ανάσες ελευθερίας» που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από την κυβέρνηση μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας και εν μέσω εκκλήσεων για πιστή τήρηση των μέτρων καθώς η πανδημία καλπάζει.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κρίθηκε αναγκαία παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς θωρήθηκε ότι θα βοηθήσει τόσο στην οικονομία που «ασφυκτιά» όσο στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες το νέο μείγμα μέτρων το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο και θα περιλαμβάνει χαλάρωση όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες καθώς και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Συγκεκριμένα:

-Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο μόνο για τα σαββατοκύριακα και με το αυτοκίνητο.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται ήδη η μετακίνηση εκτός δήμου για μετάβαση στο κομμωτήριο, σε κέντρο περιποίησης νυχιών, για επίσκεψη σε ιατρείο ή για φροντίδα ηλικιωμένου.

-Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση ειδικού κωδικού (σ.σ. 13032) και με χρονικό περιορισμό (σ.σ. 3 ώρες) ξεκινά η λειτουργία του λιανεμπορίου, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, η λειτουργία των οποίων θα επανεκτιμηθεί σε επόμενο στάδιο.

Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.

-Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.

«Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί ναι έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών, υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα, και είμαστε πλέον στην άνοιξη, ο καιρός όπως οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι παραδέχονται έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων ο κ. Χαρδαλιάς.

Κλειδί τα self tests

Κομμάτι της καθημερινότητας γίνονται πλέον τα self test, στα οποία η κυβέρνηση έχει ρίξει ειδικό βάρος, προσβλέποντας ότι θα βοηθήσουν ως έξτρα όπλο στο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο διαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό με rapid και self test γίνεται υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Έκκληση για εφαρμογή των μέτρων

Ως προϋπόθεση για τις προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, που στόχο έχουν τα καλύτερα υγειονομικά αποτελέσματα, έθεσε την ατομική ευθύνη και την τήρηση των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την σημερινή ενημέρωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ανακατανομή των δραστηριοτήτων θα γίνει με περιορισμούς αλλά και αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή τους και θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης».

Αλλά και ο Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση για χρήση μάσκας και αντισηπτικού και τήρηση των αποστάσεων, όπου και όπως επιλέξουν να κινηθούν οι πολίτες τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ