ΕΛΛΑΔΑ

«Στην Ελλάδα ένα μόνο επεισόδιο θρόμβωσης πιθανόν συνδέεται με το εμβόλιο AstraZeneca»

«Στην Ελλάδα ένα μόνο επεισόδιο θρόμβωσης πιθανόν συνδέεται με το εμβόλιο AstraZeneca»
INTIME NEWS

Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid 19.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, τον τελευταίο μήνα απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με ένα ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (Σύνδρομο προθρομβωτικής θρομβοπενίας ανοσολογικής παθολογίας).

Το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά με πολλή προσοχή τα περιστατικά και αξιολογεί τις επόμενες κινήσεις της.

Σύμφωνα, πάντως, με την κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση. Προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος). Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα», υπογράμμισε ο Μαρία Θεοδωρίδου.

«Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορωνοϊού», συνέχισε η ίδια.

Θεμιστοκλέους: Τέλος Μαΐου αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε πως από το τέλος Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού (από 18 έως 59 ετών) έναντι του κορωνοϊού.

«Ο εμβολιασμός σώζει ζωές», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι τέλος Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60 και άνω, και ακολούθως να εμβολιαστούν οι πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Ο ίδιος ανέφερε πως «ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει εντός Μαΐου» τον εμβολιασμό ατόμων με νοσήματα υψηλού κινδύνου, και κατόπιν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Στην φάση εκείνη, θα τεθεί το ζήτημα εάν θα προτεραιοποιηθούν κάποιες επαγγελματικές ομάδες σε σχέση με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, αποσαφήνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφέρθηκε επίσης στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων που προχωρά κανονικά, όπως είπε.

Πηγή: emvolio.gov.gr

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής:

  • 1.830.362 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα (+52.860 την 03/04/2021)
  • 1.171.428 εμβολιασμοί 1ης δόσης έχουν πραγματοποιηθεί (+35.835 την 03/04/2021)
  • 658.934 εμβολιασμοί 2ης δόσης έχουν πραγματοποιηθεί (+17.025 την 03/04/2021)
covid19.jpg
Πηγή: emvolio.gov.gr

ΕΟΔΥ: 1.866 νέα κρούσματα, 759 διασωληνωμένοι, 73 θάνατοι

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.866, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι
493 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ