Κορωνοϊός: Επιδημιολογικό φορτίο και self test κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων
Ανανεώθηκε:
Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση καλούνται την Τετάρτη να αποφασίσουν εάν οι μαθητές του Λυκείου θα επιστρέψουν στα θρανία τους από την ερχόμενη Δευτέρα 12/04. Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η απόφαση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένης της «μαύρης αριθμητικής» που δημοσίευσε την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Το βράδυ της Τρίτης οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κλήθηκαν να «ζυγίσουν» εάν και κατά πόσον είναι εφικτή μια επιστροφή των μαθητών του Λυκείου, με φυσική παρουσία, στις σχολικές αίθουσες.
Την Τέταρτη πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με την συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για να κάνει την τελική εισήγησή της για το ζήτημα των σχολείων προς τον πρωθυπουργό.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η κυβέρνηση στοχεύει στην επαναφορά της δια ζώσης διδασκαλίας σε κάποιες τάξεις του Λυκείου από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Η επιστροφή στις τάξεις θα γίνει με την αυστηρή χρήση των self test όπως έχουν περιγράψει κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί τις προηγούμενες ημέρες.
Η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων κλήθηκε το βράδυ της Τρίτης να μελετήσει σε βάθος τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα και κυρίως στις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο», μεταξύ των οποίων είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Οι πρώτες παρτίδες των self test -περίπου 1 εκατομμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και ήδη διανέμονται στα φαρμακεία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, προκειμένου να μπορούν να τα προμηθευτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, όπου θα δηλώνονται τα θετικά self test.
Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με υπεύθυνη δήλωση του γονέα για το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ. Εάν ο μαθητής δεν έχει βεβαίωση αρνητικού self test δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο και θα παίρνει απουσία, ενώ δεν θα μπορεί να κάνει και τηλεκπαίδευση.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί έχουν ενταχθεί στη λίστα αναμονής για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό με αδιάθετες δόσεις.
Οι παράμετροι μιας δύσκολης απόφασης
Ωστόσο, η απόφαση για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις, κάθε άλλο παρά εύκολη φαντάζει.
Η πρώτη παράμετρος αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. Οι αριθμοί που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ έδειξαν ότι όχι μόνο το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση αλλά κι ότι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και μελετημένα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη καταγράφηκε νέα «μαύρη πρωτιά» με 4.309 νέα κρούσματα, 751 διασωληνωμένους και 79 θανάτους (σ.σ. πρόκειται για νέο ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ θανάτων).
Κορωνοϊός: Νέα «έκρηξη» με 4.309 νέα κρούσματα, 751 διασωληνωμένους και 79 θανάτους
Η Αττική «βράζει», ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς το ιικό φορτίο αυξάνεται διαρκώς.
Σε σύνολο 4.309 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 1.883, στη Θεσσαλονίκη 622, 135 στην Αχαΐα και 108 στη Λάρισα.
Κορωνοϊός: «Βόμβα» διασποράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Τι δείχνει ο χάρτης
Υπό το πρίσμα αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προανήγγειλε την Τρίτη την περαιτέρω ενίσχυση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «δύσκολη» την κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος δε ειδικά στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου σε «βαθυκόκκινες» περιοχές, όπως η Κοζάνη και η Θεσσαλονίκη, είπε χαρακτηριστικά: «Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως θα πράξουμε και για τα σχολεία και για το λιανεμπόριο», είπε εξάλλου ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ όταν ρωτήθηκε, γιατί είναι κλειστό το λιανεμπόριο εδώ, αλλά όχι στην Αθήνα, απάντησε:
«Είδαμε μια απότομη, μια μεγάλη αύξηση τις τελευταίες ημέρες στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω, αξιολογούμε τα στοιχεία που η Επιτροπή έχει στη διάθεση της, γίνονται εισηγήσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις».
Η δεύτερη παράμετρος που έρχεται σε συνάρτηση με την πρώτη και είναι ενδεικτική της κατάστασης που σοβεί στη χώρα εξαιτίας της Covid 19, είναι το υψηλό ιικό φορτίο που καταγράφεται στα αστικά λύματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων έχουν καταγραφεί αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στις παρακάτω περιοχές:
- Βόλος +112%
- Ξάνθη +88%
- Θεσσαλονίκη +56%
Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την ετοιμότητα κράτους και πολιτών, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σχέδιο με τα self test.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χαρακτηρίζοντας τα self test «όπλο» έναντι της εξάπλωσης του ιού.
«Είμαστε σε αναμενόμενη αύξηση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε τέτοια επίπεδα. Με βάση τα τεστ που έγιναν, σήμερα θα λέγαμε ότι είχαμε και μειωμένη αυξητική τάση σε σύγκριση με άλλες μέρες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε σιγά-σιγά τα αποτελέσματα του lockdown, ενώ εγώ ευελπιστώ πάρα πολύ και στη μαζική εφαρμογή των self-tests. Θα χρειαστούμε χρόνο ώστε να μιλάμε για αναχαίτιση. Μετά τις 18 του μήνα. Η αποκλιμάκωση θα έρθει αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και τα τεστ. Θα πρέπει να κόψουμε με το μαχαίρι τις επαφές ανθρώπων που είναι μολυσμένοι ώστε να σταματήσουν τη διασπορά. Τα τεστ έχουν το θετικό ότι μπορούν να πιάσουν τους ασυμπτωματικούς. Είναι το μοναδικό μέτρο μέχρι τώρα που μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Αυτό είναι το τεχνικό χαρακτηριστικό που ίσως είναι πιο σημαντικό και από το lockdown. Είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα σε τόσο λίγες μέρες. Θα μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να θέσουμε σε καραντίνα τους θετικούς. Πράγμα που σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση αναμένεται από τις 18 και έπειτα», δήλωσε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.
Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι προτάσεις των λοιμωξιολόγων, όποια κι αν είναι εν κατακλείδι η εισήγηση της αρμόδιας υπουργού Παιδείας, τον τελευταίο λόγο έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα κληθεί να σταθμίσει όλες τις παραπάνω παραμέτρους και να λάβει τις αποφάσεις του για τα σχολεία.