ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου ζητά η κυβέρνηση - Διαφωνία για τις «βαθυκόκκινες» περιοχές

Άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου ζητά η κυβέρνηση - Διαφωνία για τις «βαθυκόκκινες» περιοχές
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συνεδριάζει αυτή την ώρα η επιτροπή των ειδικών με αντικείμενο πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τους μετά από παρατεταμένη... τηλεκπαίδευση

Στο τραπέζι βρίσκεται το άνοιγμα των λυκείων με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για σχετικές ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου και όχι μόνο η Γ', όπως είχε αρχικά εξεταστεί, καθώς θεωρείται δύσκολο για τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματα της Γ' Λυκείου δια ζώσης και των άλλων δύο βαθμίδων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων αναμένονται σήμερα, εφόσον ληφθεί απόφαση. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια, θα βρίσκεται και η Νίκη Κεραμέως.

Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν ότι το άνοιγμα των λυκείων μπορεί να γίνει με ασφάλεια χάρη στο νέο «όπλο» των self test, η παραλαβή των οποίων έχει ξεκινήσει.

Η διανομή τους θα γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία, κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από 16 έως 18 ετών.

Ερωτηματικό πάντως αποτελεί ποια θα είναι η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών στις περιοχές που εμφανίζουν αυξητική επιδημιολογική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ειδικών για τις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας, των τριών περιοχών, δηλαδή, στις οποίες δεν άνοιξε ούτε το λιανεμπόριο τη Δευτέρα - όπως συνέβη στην υπόλοιπη Ελλάδα - λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Για τα δημοτικά πάντως, μεταξύ άλλων, υπάρχει η εκτίμηση ότι υφίστανται ακόμη χρονικά περιθώρια μέχρι να επιτραπεί εκ νέου η δια ζώσης διδασκαλία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία των εξαιρετικά επιβαρυμένων περιοχών έχουν ήδη περάσει από το μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των ειδικών κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης.

Μακρή: Τι προβλέπεται για Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά

Νωρίτερα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τόνιζε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε όμως πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγηση της η Επιτροπή των Ειδικών.

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε μιλώντας στον Αντ1 πως είναι ένα ενδεχόμενο, ωστόσο, είπε πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί να αποφευχθούν προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, λέγοντας πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η κυρία Μακρή είπε επίσης πως αν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η κυρία Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα.

Για την παράταση της σχολικής χρονιάς είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ