ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Ένας ακόμα υγειονομικός έχασε τη ζωή του από Covid 19

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Ένας ακόμα υγειονομικός έχασε τη ζωή του από Covid 19
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένας ακόμη υγειονομικός, ο διευθυντής του νοσοκομείου Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης, πέθανε από κορωνοϊό. Πρόκειται για τον 26ο υγειονομικό που χάνει τη ζωή του από τη νόσο Covid 19. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο 62χρονος έδωσε μάχη για τη ζωή στο ΑΧΕΠΑ πρώτα νοσηλευόμενος σε κλινική και μετά στη ΜΕΘ, ωστόσο δεν τα κατάφερε, επισημαίνοντας ακόμα ότι δεν είχε εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής νοσούν από κορωνοϊό 214 υγειονομικοί εκ των οποίων μόνο το 10% έχουν εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γεννηματάς (53).

Στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας πριν τους εμβολιασμούς, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, νόσησαν περί τους 4.000 συναδέλφους στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 50 εισήχθησαν στην εντατική και 25 έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Τώρα στο τρίτο κύμα μετά τους εμβολιασμούς νόσησαν 600 συνάδελφοι εκ των οποίων περί το 10% εμβολιασμένοι. Δύο συνάδελφοι με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και έχουμε και έναν θάνατο μη εμβολιασμένων.

«Επειδή όμως υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν παρότι εμβολιασμένοι και είναι φορείς της νόσου θεωρούμε λάθος την απόφαση του υπουργού που έγινε γνωστή με δελτίο τύπου και όχι με υπουργική απόφαση να κάνουν προληπτικά τεστ μόνο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Θα πρέπει όλοι», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό είναι 55%, ενώ δεν υπάρχει πια δυνατότητα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα αν και πολλοί συνάδελφοι επιθυμούν.

Όσων υγειονομικών τα νοσοκομεία είναι εμβολιαστικά κέντρα, εγγράφονται σε λίστα αναμονής και εμβολιαζονται σταδιακά από περισσεύματα εμβολίων. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των εμβολίων και λαμβάνουν ραντεβού σε ένα με δύο μήνες.

«Όχι στον εξαναγκασμό και την υποχρεωτικότητα. Ναι στον εμβολιασμό με πειθώ και επιχειρήματα. Είναι χρέος μας, είναι καθήκον να εμβολιαστούμε Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους ασθενείς», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ