ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: 66 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: 66 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική
AP Photo/Armando Franca

Συνολικά 66 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική, 50 εκ των οποίων ξεπέρασαν το πρώτο 24ωρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος σημειώνει ότι κάθε μέρα διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τη ζωη τους εκτός ΜΕΘ.

Ενδεικτικά αναφέρει τρία περιστατικά χθες και σήμερα, και συγκεκριμένα έναν 72χρονο ασθενή διασωληνωμένο στο Αγία Όλγα ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά το τρίτο 24ωρο εκτός ΜΕΘ, έναν 52χρονο διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Νίκαιας, που πέθανε μετά το δεύτερο 24ωρο εκτός ΜΕΘ και έναν 67χρονο διασωληνωμένο στο Θριάσιο που έχασε τη ζωή του βρισκόμενος τρεις μέρες εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Γιαννάκος η αναμονή διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, έχει ως εξής:

Στο Γεννηματάς νοσηλεύονται τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από μια εβδομάδα και αρκετοί πάνω από τρεις μέρες. Στο Αγία Όλγα διασωληνωμένοι πάνω από τρεις μέρες και στο νοσοκομείο Νίκαιας, το οποίο δεν διαθέτει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ κορωνοϊού, αρκετοί ασθενείς διασωληνωμένοι πάνω από τρεις ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν σε κλινικές περιστατικά κορωνοϊού, έχουν διασωληνωμένους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος επισημαίνοντας παράλληλα πως δυστυχώς λόγω μεγάλης λίστας αναμονής το ηλικιακό κριτήριο για εισαγωγή διασωληνωμένων σε ΜΕΘ συνεχώς πέφτει.

Αναλυτικά οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχουν ως εξής:

ΝΙΚΑΙΑ: 17

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 14

ΕΡΥΘΡΟΣ: 7

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 5

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 2

ΤΖΑΝΕΙΟ: 3

ΛΑΙΚΟ: 4

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 1

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 1

ΘΡΙΑΣΙΟ: 2

ΕΛΠΙΣ: 1

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 9 σε λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ.

«Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στο σύστημα, στην πρόληψη, την κλινική νοσηλεία, την εντατική θεραπεία. Δεν είναι δυνατόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας να χάνουν διασωληνωμένοι ασθενείς τη μάχη για τη ζωή εκτός ΜΕΘ. Να μην εμπίπτουν στα κριτήρια επιλογής για ΜΕΘ ενώ όλοι θα έπρεπε να βρίσκονται στις ΜΕΘ», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας πως σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι ημέρα περισυλλογής για τους διοικούντες το σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ