ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία - Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται να ανοίξουν και Γυμνάσια-Δημοτικά στην κορύφωση της πανδημίας

Σχολεία - Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται να ανοίξουν και Γυμνάσια-Δημοτικά στην κορύφωση της πανδημίας
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το άνοιγμα των Λυκείων είναι μία τεράστια εκπαιδευτική ανάγκη, κυρίως για τα παιδιά των πιο οικονομικά αδύναμων οικογενειών εν όψει και των Πανελληνίων, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εντούτοις τονίζει ως προς τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά πως «δεν γίνεται να τα ανοίξουμε όλα στην κορύφωση της πανδημίας».

Φέρνοντας ως παράδειγμα το λιανεμπόριο και επισημαίνοντας πως η λειτουργία του δεν αποτελεί «άνοιγμα», αλλά ανακατεύθυνση επικίνδυνων επαφών σε χώρους όπου είναι πιο εύκολο να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα πιλοτικά κάποιες δραστηριότητες ως μηχανισμός για να μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Ειδικά ως προς ορισμένες επιφυλάξεις για την επαναλειτουργία των Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως αποτελεί μεγάλη εκπαιδευτική ανάγκη.

Επ' αυτού εξήγησε πως η προετοιμασία για της Πανελλήνιες για τους πολύ αδύναμους οικονομικά γίνεται μέσα στα Λύκεια, σε πιο μεσαία στρώματα γίνεται με ενισχυτική διδασκαλία στα φροντιστήρια που είναι επίσης κλειστά, ενώ τα ανώτερα οικονομικά στρώματα συνεχίζουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια τους.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι αρκετοί μαθητές έχουν κρατήσει απουσίες για μελέτη μετά το Πάσχα, άρα το ρίσκο είναι πολύ μικρό.

Ως προς τα self test που θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως η χώρα ακολούθησε το επιτυχημένο παράδειγμα της Βρετανίας.

Μιλώντας, νωρίτερα, στον ANT1, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε αναφέρει ότι το υπουργείο δεν θα εισηγηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των άνοιγμα των Γυμνασίων, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων πριν το Πάσχα.

Η κ. Κεραμέως έδωσε επιπλέον διευκρινίσεις για τον τρόπο ανοίγματος των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα και τη διαδικασία με τα self test.

Κεραμέως: Μετά το Πάσχα οι συζητήσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ