ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης

Πέθανε ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης.

Ο εφοπλιστής το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και από το Σάββατο 20 Μαρτίου νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης, πρόεδρος του Angelicoussis Shipping Group Ltd διέθετε τρεις εταιρείες με στόλο αποτελούμενο από 149 πλοία.

Η Maran Dry έχει 49 φορτηγά με μέσο όρο ηλικίας τα 9 έτη, η Maran Tankers 54 δεξαμενόπλοια crude oil, εκ των οποίων δύο είναι υπό ναυπήγηση και η Maran Gas 46 πλοία, εκ των οποίων 36 LNG στο νερό, 9 υπό ναυπήγηση και μία πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG, γνωστή ως FSRU. Από τα 149 συνολικά πλοία του ομίλου του, τα 126 (ποσοστό 89,3%) είναι υπό ελληνική σημαία.

Το ελληνικό νηολόγιο αριθμεί 584 πλοία άνω των 1.000 τόνων, κάτι που σημαίνει ότι τα πλοία του ομίλου Αγγελικούση αποτελούν το 21,5% του ελληνικού νηολογίου και το 40% με βάση τη χωρητικότητα του στόλου.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Αγγελικούσης

Ο Ιωάννης Α. Αγγελικούσης γεννήθηκε στον Πειραιά και φοίτησε ως μαθητής στην Ιωνίδειο Σχολή. Μετέπειτα σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εισήλθε στην εταιρεία του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση το 1973. Ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Angelicoussis Shipping Group το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση.

Το 1992 ίδρυσε την Kristen Navigation (μετονομάστηκε σε Maran Tankers Management το 2009), η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των tankers.

Το 2000 η αδελφή του, Άννα, αποχώρησε και ίδρυσε τον δικό της εφοπλιστικό όμιλο (Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas.), ενώ το 2001 ο Γιάννης Αγγελικούσης απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 προχώρησε στην αγορά του πρώτου του πλοίου μεταφοράς LNG, του Maran Gas Asclepius, ιδρύοντας την Maran Gas Maritime που ασχολείται με τον τομέα των υγραεριοφόρων.

Ο όμιλος «Angelicoussis Shipping Group» συμπεριλαμβάνει, σήμερα τις εταιρίες «Maran Dry Management Inc.», «Maran Gas Maritime» και «Maran Tankers Management».

Ο Γιάννης Αγγελικούσης διετέλεσε για χρόνια μέλος του ΔΣ του Committee στο Λονδίνο και στην Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών. Τον Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Ευκράντη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ