ΕΛΛΑΔΑ

Η ανθεκτική γενιά της πανδημίας: Ημερίδα της HAPSc Youth για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των νέων

Η ανθεκτική γενιά της πανδημίας: Ημερίδα της HAPSc Youth για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των νέων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πώς περνούν τις ημέρες και τις νύχτες τους οι νέοι μας στη διάρκεια της καραντίνας; Πόσο δημιουργικοί, χαρούμενοι, ευφάνταστοι ή καταθλιπτικοί είναι; Πόση ανθεκτικότητα διαθέτουν και επιστρατεύουν στις ημέρες της σιωπής και του απαγορευτικού; Πόσο λατρεύουν την τεχνολογία και τους κυβερνήτες ακτιβιστές; Τι ονειρεύονται για την επόμενη ημέρα;

Όλα τα παραπάνω ετέθησαν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας CΟVID-19 στους νέους», που οργανώθηκε από τη Νεολαία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΝΕΠΕ).

Η εκδήλωση προβλήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zοοm και με Facebook Live στην σελίδα @HAPSc Youth.

Ομιλήτριες ήταν η κυρία Ίρις Ευθυμίου-Egleton, συγγραφέας και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΠΕ- πρόεδρος του ΕΟΠΕ είναι ο κ. Σίμος Σιδηρόπουλος- και η κυρία Χριστίνα Μπαλή, ψυχολόγος, με ειδίκευση στη συμβουλευτική ψυχολογία, την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και την ψυχική υγεία.
Οι ομιλήτριες εστίασαν στην ψυχοσύνθεση των νέων την περίοδο της πανδημίας, στους τρόπους διαχείρισης της ψυχικής τους κατάστασης και στη δυνατότητα εκμετάλλευσης των αναφυόμενων ευκαιριών και αξιοποίησης των προοπτικών που διαμορφώνονται.

Αύξηση του στρες και της κατάθλιψης στους νέους

Ειδικότερα, η κυρία Μπαλή αναφέρθηκε στις σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές συνέπειες για τους νέους αυτής της πρωτοφανούς ψυχοπιεστικής εμπειρίας, αξιοποιώντας σύγχρονες διαφωτιστικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία.

Παρατηρήθηκε ότι πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε αύξηση του στρες, της κατάθλιψης, των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών και των αυτοκτονικών σκέψεων.

Στην συνέχεια, προτάθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του άγχους που σχετίζεται με την πανδημία.

Η υπέροχη και άριστα εκπαιδευμένη νέα γενιά Gen Z

Η κυρία Ευθυμίου-Egleton τόνισε τις ευκαιρίες που διαφαίνονται στην εποχή της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων γενεών και το δυναμισμό που παρουσιάζουν. Με αφορμή το γεγονός ότι η γενιά Gen Z συνιστά την καλύτερα εκπαιδευμένη γενεά στην ανθρώπινη ιστορία, διαθέτοντας παράλληλα ρηξικέλευθο και πρωτοποριακό πνεύμα, η ίδια εκτιμά ότι οι νέοι, με γνώμονα την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση, είναι προικισμένοι με τα κατάλληλα εφόδια για να αλλάξουν τον κόσμο και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Και συνέχισε η κυρία Ευθυμίου Egleton:

«Το δίλημμα και η πρόκληση είναι πόση υποστήριξη πρέπει να προσφερθεί στους νέους, τι είδους υποστήριξη και από ποιον;».

Οι νεότερες γενιές βλέπουν την οικογένεια, την κοινωνική αλλαγή ως κάτι πολύ θετικό.
Οι Gen Zers και Millennials έχουν παρόμοιες απόψεις σε πολλά σημαντικά θέματα. Θέλουν μια κυβέρνηση ακτιβιστών, ενώ και η κλιματική αλλαγή είναι κεντρικής σημασίας για το αξιακό τους σύστημα.

Ανθεκτικοί οι νέοι μας στην πανδημία

Η Gen Z είναι η γενιά πανδημίας που μεταμορφώθηκε από την COVID-19 και καθορίζει τον κόσμο πέρα από αυτόν. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες αυτής της γενιάς, για να ευδοκιμήσουν, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους.

Ως η μεγαλύτερη ομάδα γενεών στην ιστορία, οι στάσεις και οι προσδοκίες της Gen Ζ είναι έτοιμες να διαμορφώσουν το νέο φυσιολογικό – τη νέα κανονικότητα.

Ομοίως, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της στην κοινωνία προκειμένου να προβεί σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες αλλαγές. Η διαφάνεια, η λογοδοσία, η εμπιστοσύνη θα είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή συνεργασία με τη γενιά της Gen Ζ.

Όπως αναφέρει η κυρία Ευθυμίου Egleton στην συνέχεια σε επικοινωνία που είχαμε, «οι νέοι έδειξαν ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν μια δημιουργική προσέγγιση στη λύση προβλημάτων, είχαν χιούμορ και ανθρώπους που συναντώνται σε περιόδους ανάγκης. Αυτό είναι εμφανές σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως Instagram, Tik Tok και πλατφόρμες Ζουμ.

»Είμαι σίγουρη ότι, μόλις περάσει το σοκ και μπούμε σε μια νέα πραγματικότητα- νέα κανονικότητα, οι νέοι θα εντείνουν το βηματισμό τους και θα είναι πολύτιμα και ακόμη πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας. Μετά από όλα, είναι ήδη ειδικοί στην εργασία από το σπίτι και τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελός τους. Θα ήταν άριστο να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να πάρουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές».

Η πανδημία ενισχύει τις ανισότητες

Αναφορικά με το πώς κρίνουν τις ανισότητες οι νέοι μας, η κυρία Ίριδα Ευθυμίου Egleton, επισημαίνει: η νέα γενιά, αναμένει πώς η πανδημία θα επιδεινώσει την ανισότητα και θα εντείνει τις κοινωνικές αναταραχές. Θα δημιουργήσει επίσης αστάθεια σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η οποία μαζί με την ανεργία, τα ζητήματα γεωπολιτικής, τη μετανάστευση, την οικονομική αστάθεια, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα.

Ταυτόχρονα το κοκτέιλ αυτό, τους επιβάλλει να εγκαταλείψουν τη ζώνη άνεσης και να οπλιστούν με ψυχική ανθεκτικότητα.

Φυσικά η πανδημία έχει και κάτι θετικό: Μπορεί να χάθηκαν και εξακολουθούν να χάνονται ζωές, ωστόσο η σοβαρή υγειονομική κρίση, λειτούργησε αφυπνιστικά, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να συνεχισθεί κυρίως για τους νέους μας.

Άλλα θετικά σημεία που θα συναντήσει η νέα αυτή γενιά είναι τα εξής:

Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες και τα σχολεία προσπαθούν γρήγορα να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Μέχρι να εισέλθουν στην αγορά εργασίας οι νέοι μας, θα έχουν δει τους εργοδότες να προσαρμόζονται, την εκπαίδευση να προσαρμόζεται, το πιστωτικό σύστημα να προσαρμόζεται. Η μακροπρόθεσμη εκπαιδευτική πολιτική θα αποφέρει σημαντικά οφέλη. Η παραγωγικότητα αναμένεται να αυξηθεί παράλληλα με την κοινωνική πρόοδο που παρατηρείται μέσω της αυξημένης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συμβουλές προς νέους – Βγείτε από την comfort zone

Αναφορικά με την εργασία και την καριέρα, η συνομιλήτριά μας, δίνει και μία σειρά από συμβουλές προς τους νέους: «Μπορεί να μην είναι η δουλειά των ονείρων σας, αλλά θα μπορούσε να είναι μια δουλειά που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε δεξιότητες που μπορούν τελικά να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

Τώρα είναι η ώρα της νέας γενιάς να διαλύσει τυχόν αρνητικούς μύθους. Θέλω να σας ενθαρρύνω όλους να βρείτε το δικό σας μονοπάτι μέσα από αυτόν τον λαβύρινθο.

Αν δεν βρείτε δουλειά τώρα άμεσα, γίνεται εθελοντές, μην μείνετε σπίτι ποστάροντας στα social media, ή παίζοντας video games. Με την εθελοντική εργασία, δεν προσφέρεται μόνο στους άλλους αλλά και στον εαυτό σας (γνώση, δεξιότητες- γνωριμίες).

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αντιμετώπισης και κατάκτησης των φόβων σας, μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε μοναδικοί.

Με Εργαλειοθήκη την:

Αυτογνωσία
Ευγνωμοσύνη
Ρεαλισμό
Ευελιξία
Προσαρμοστικότητα
Όραμα
Βρείτε Μέντορες
Έχετε πάντα ανοιχτό μυαλό
Φροντίστε να έχετε Ισορροπία στη ζωή σας

Μην κάνεις επιλογές ή παίρνεις αποφάσεις με βάση αήττητους φόβους. Μην βολεύεσαι.

Η comfort zone είναι μια επικίνδυνη ζώνη. Επιλέξτε τις δικές σας πεποιθήσεις και σκέψεις. Αποκαλύψτε και αναπτύξτε τα φυσικά ταλέντα και το πάθος σας. Και χρησιμοποίησε αυτά τα τέσσερα στοιχεία για να οραματιστείς τον εαυτό σου, τους στόχους σου, τα όνειρά σου.

Ποιος θέλεις να είσαι;

Τι θέλεις να κάνεις;
Να είστε σαφείς και συγκεκριμένοι σχετικά με αυτό.

And go big in your new life!

Οι Στωικοί έλεγαν ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα γεγονότα, μπορείς μόνο να ελέγξεις πώς αντιδράς σ' αυτά. Και εγώ λέω "Φρόντισε τις σκέψεις σου με τον ίδιο τρόπο που φροντίζεις την εμφάνιση σου"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ