ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Με αρνητικό self test να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Με αρνητικό self test να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία των self test εξηγεί στο CNN Greece o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το πλέον αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο είναι το μοριακό τεστ (PCR test), στη συνέχεια έρχεται το rapid test διότι γίνεται από επαγγελματίες υγείας και λαμβάνει δείγμα οπωσδήποτε καλύτερα από τον κάθε συνάνθρωπό μας και στη συνέχεια τα self test».

«Αυτή είναι η σειρά αξιοπιστίας», σημειώνει.

«Εφόσον λάβουμε θετικό αποτέλεσμα από το self test, αυτό είναι βοηθητικό διότι πολύ απλά αυτός ο οποίος είναι ασυμπτωματικός φορέας θα απομονωθεί», εξηγεί.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονώνονται, να παρακολουθούνται, να κάνουν PCR και φυσικά να ελέγχονται, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι επαφές τους. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα συμβαίνει», τονίζει.

«Εφόσον είναι αρνητικό θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό το αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε θετικοί, να κρατάμε τα μέτρα και τις αποστάσεις».

«Δεν πρέπει να δημιουργηθεί σε κανέναν η εντύπωση ότι έκανα το self test το οποίο είναι αρνητικό, άρα είμαι αρνητικός στον ιό. Είναι ένα συμπέρασμα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ισχύει», υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε ερώτηση κατά πόσο η αξιοπιστία του νέου αυτού εργαλείου, επηρεάζεται από τον τρόπο δειγματοληψίας επισημαίνει:

«Η πιθανότητα να μην γίνει σωστά η εξέταση για το τεστ αυτοδιάγνωσης, είναι ουσιώδης. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει κανένα τεστ που να είναι 100% αξιόπιστο».

«Το self test είναι χρήσιμο γι’ αυτόν που βγαίνει θετικός -τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία- κυρίως όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, διότι υπό άλλες συνθήκες δεν θα εξεταζόταν. Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί, να ιχνηλατηθεί και φυσικά να ακολουθηθεί η ήδη γνωστή διαδικασία», διευκρινίζει.

«Για όσους είναι αρνητικοί, η χρησιμότητα των self test είναι εξαιρετικά αμφίβολη», δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ