ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους για εμβόλιο Johnson & Johnson: Δεν αλλάζουμε σχεδιασμό, τηρούμε στάση αναμονής

Θεμιστοκλέους για εμβόλιο Johnson & Johnson: Δεν αλλάζουμε σχεδιασμό, τηρούμε στάση αναμονής
INTIME NEWS

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα, μετά τις έξι περιπτώσεις θρομβώσεων -σε σύνολο άνω των 6,8 εκατομμυρίων εμβολιασμών- μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, που οδήγησαν τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές υγείας να ζητήσουν την «παύση» της διάθεσης του εμβολίου στους πολίτες.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τυχόν αποφάσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου που θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, παραλαμβάνονται σήμερα, Τετάρτη

«Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αφορμή τη διερεύνηση και συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο το εμβόλιο της Johnson & Johnson να συνδέεται με εγκεφαλικές θρομβώσεις.

«Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα», είπε υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα.

«Περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες, τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός είναι των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer και το Μάιο περιμένουμε 1,5 εκατ. δόσεις», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ