ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Το self test γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Το  self test γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα
Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ως «συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας» χαρακτήρισε τα self test που διανέμονται από τα φαρμακεία ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμπλήρωσε πως «στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν αναγκαστικά self test

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η χρήση των self test επεκτείνεται και καθίσταται υποχρεωτική για τους εργαζομένους στους ακόλουθους τομείς του ιδιωτικού τομέα:

  • Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
    εστίαση
  • μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
  • κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και
  • εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για την άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων, είναι υποχρεωτικά τα self test για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να εργάζονται με φυσική παρουσία. Θα πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα γίνεται η προμήθεια των self test από τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το υπουργείο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές (σ.σ. νέες προσλήψεις, απολύσεις κλπ.)

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δραστηριότητες υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ. Αν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει rapid ή μοριακό τεστ με δαπάνη δική του ή της επιχείρησης, έχει τη δυνατότητα.

Πώς θα γίνεται η δήλωση των αποτελεσμάτων

Στη συνέχεια θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του όπως είναι και το προφανές.

Τι ισχύει για εργαζόμενους που θα είναι θετικοί στο self-test

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει ο εργαζόμενος να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του. Μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν είναι θετικό και το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και θα πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στη σχετική πλατφόρμα. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους να κάνουν τα self test και τις συνέπειες για όσους δεν κάνουν. Μέσω της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται κι οι φαρμακοποιεί για τους δικαιούχους των self test για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ