ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Σταθεροποίηση με τάση υποχώρησης παρουσιάζει ο δείκτης θετικότητας

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Σταθεροποίηση με τάση υποχώρησης παρουσιάζει ο δείκτης θετικότητας
ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ / INTIME NEWS

Υποχώρηση παρουσιάζουν τα ενεργά κρούσματα (27.462) ενώ εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου παρατηρείται αυξημένη τάση γεγονός που πιέζει τα Νοσοκομεία η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος προσέθεσε πως ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει σταθεροποίση με τάση υποχώρησης (4,85%). 

Σταθεροποιητική τάση παρουσιάζεται και στην Αττική κάτι που χαρακτήρισε ελπιδοφόρο, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς είπε ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, όπως επίσης και οι παραλαβές των εμβολίων.

Συνολικά καταγράφηκαν 27.462 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα (πτωτική τάση, εάν σκεφτεί κανείς ότι την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός αυτός ήταν από τα 30.000).

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μια «ευαίσθητη ισορροπία» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για παραδόσεις - εξπρές εμβολίων της Pfizer/BionTech στην Ε.Ε. και τόνισε πως για την Ελλάδα αναλογούν 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BionTech μέχρι τον Ιούνιο.

Η Ελλάδα ξεπέρασε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι και σήμερα, είπε παράλληλα ο κ. Κικίλιας και κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού.

Χατζηδάκης για self test: Αυτοί οι εργαζόμενοι θα το κάνουν υποχρεωτικά

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η χρήση των self test επεκτείνεται και καθίσταται υποχρεωτική για τους εργαζομένους στους ακόλουθους τομείς του ιδιωτικού τομέα:

  • Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
    εστίαση
  • μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
  • κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και
  • εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για την άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων, είναι υποχρεωτικά τα self test για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να εργάζονται με φυσική παρουσία. Θα πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς θα γίνεται η προμήθεια των self test από τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το υπουργείο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές (σ.σ. νέες προσλήψεις, απολύσεις κλπ.)

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δραστηριότητες υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ. Αν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει rapid ή μοριακό τεστ με δαπάνη δική του ή της επιχείρησης, έχει τη δυνατότητα.

Πώς θα γίνεται η δήλωση των αποτελεσμάτων

Στη συνέχεια θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του όπως είναι και το προφανές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ