ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος- Κορωνοϊός: Το Πάσχα να μετακινηθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει

Βασιλακόπουλος- Κορωνοϊός: Το Πάσχα να μετακινηθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει
ΙΝΤΙΜΕ

Για τα self test, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μετακινήσεις το Πάσχα αλλά και τις επιπλοκές των εμβολίων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο Mega. 

Ο καθηγητής μιλώντας για τα εμβολία της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, που το τελευταίο διάστημα έχουν απασχολήσει πολύ, λόγω σπάνιων ανoσολογικών αντιδράσεων, είπε πως κάθε φάρμακο έχει όφελος και κίνδυνο.

«Η μεγάλη αγωνία είναι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που ήρθε στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι ωριμάζουν τα πράγματα στην επιστημονική κοινότητα και έχουμε πλέον κάπου καταλήξει. Όλα αυτά που γίνονται θα πρέπει να αποτελούν πειστήριο ότι οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους και έχουν ως πρώτιστο την ασφάλεια των ανθρώπων. Για όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί σπάνιες ανοσολογικές αντιδράσεις. Το ιδιαίτερο είναι εδώ ότι αυτό έχει συνδυαστεί με διάφορους θρόμβους. Η συχνότητα είναι 1 στις 250 χιλιάδες στην AstraZeneca, και 6 περιστατικά στους 7 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής απέδωσε τις ευθύνες, για τον πανικό του κόσμου, τόσο στον τρόπο διαχείρισης του θέματος από τα ΜΜΕ όσο και από κράτη.

«Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και τώρα που ξέρουμε το φαινόμενο μπορούμε να το υποπτευθούμε νωρίς και να το προλάβουμε. Αν κολλήσει κορωνοϊό έχω 16% πιθανότητα για θρόμβωση. Όσοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Οι αντιπηκτικές ενέσεις προκαλούν μία στις χίλιες περιπτώσεις το ίδιο σύνδρομο. Το εμβόλιο έχει τρομερά ελάχιστο κίνδυνο. Αν κάνω μια γενική αίματος αφού κάνω το εμβόλιο, 3-4 ημέρες μετά, αν δεν έχουν μειωθεί τα αιμοπετάλιά μου δεν κινδυνεύω», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά μετά τον εμβολιασμό.

«Χρήσιμο εργαλείο τo self test αν χρησιμοποιηθεί σωστά»

Αναφορικά με τα self test, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που θα είναι βοηθητικό ανάλογο με το πώς θα χρησιμοποιηθεί.

«Το θετικό self – test έχει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Το κράτος σωστά είπε ότι επειδή το θετικό self – test μπορεί να μην είναι 100% θετικό, όποιος βγαίνει θετικός να κάνει έναν επιπλέον έλεγχο σε μια δομή υγείας. Υποχρεωτικό για το χώρο της εργασίας θα γίνει επειδή πρέπει να βρούμε τρόπο να τσεκάρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Υπάρχει η κοινωνία που πρέπει να προστατευθεί. Δεν μπορεί να πάει ένα παιδί εντελώς ανεμβολίαστο σχολείο. Προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self – test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».

Επιστημονικά σωστό να μεταφερθούν το Πάσχα όσοι εμβολιάστηκαν ή νόσησαν

Σχετικά με το τι πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει το Πάσχα σχετικά με τις μετακινήσεις πολιτών εκτός νομού, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

Μιλώντας στη ίδια εκπομπή η φαρμακοποιός Λώρη Σωτηροπούλου έθιξε το θέμα της μεγάλης απόκλισης τιμών των self test, που παρατηρείται από περιοχή σε περιοχή.

«Το θέμα είναι πώς αγοράζουμε, αγοράζουμε σε διαφορετικές τιμές από τους προμηθευτές. Εμείς έχουμε βάλει μία τιμή 7 ευρώ για όλα. Αυτό έχει 5,5 ευρώ στη χονδρική. Ίσως θα έπρεπε το υπουργείο να βάλει ένα πλαφόν όπως είχε βάλει με τις μάσκες. Πιστεύω ότι η αγορά θα ισορροπήσει σε λίγες ημέρες. Το λογικό κέρδος είναι γύρω στο 30-35%. Το ζητάει ο κόσμος πολύ, κυρίως νέοι. Εχτές ήρθε ένας κύριος συνταξιούχος γιατί ήθελε να κάνει self – test για να μπορεί να ταξιδέψει με τη γυναίκα του στο εξοχικό του σε νησί. Όταν δίνουμε μαζικά τεστ, πάντα γίνεται μια έκπτωση», είπε η κ. Σωτηροπούλου.

«Νομίζω ότι η κουβέντα που κάνουμε ότι είναι συμπληρωματική. Τα self – tests έχει αποφασίσει το ελληνικό κράτος να τα διαθέτει δωρεάν. Ας μη θεωρηθεί ότι όλοι θα πρέπει να πάμε να πάρουμε self – tests και να τα πληρώνουμε. Αυτό είναι για όποιον θέλει να πάρει παραπάνω self – tests», απάντησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Εκτός από τα συγχαρητήρια που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση, συγχαρητήρια χρειάζονται και οι φαρμακοποιοί. Δίνουμε μεγάλο μέρος από το χρόνο μας, δίνουμε τα τεστ δωρεάν, και αυτό κοστίζει στο χρόνο μας, 2-3 λεπτά με κάθε άνθρωπο που έρχεται», τόνισε από τη μεριά της η κ. Σωτηροπούλου, με τον κ. Βασιλακόπουλο να επισημαίνει ότι «Σας αξίζουν συγχαρητήρια διαχρονικά γιατί ο φαρμακοποιός είναι σύμβουλος στους πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ