ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» σήμερα για εμπορικά κέντρα, λιανεμπόριο και φροντιστήρια

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» σήμερα για εμπορικά κέντρα, λιανεμπόριο και φροντιστήρια
Φωτογραφία αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα επόμενα προσεκτικά βήματα χαλάρωσης των μέτρων θέτει σήμερα επί τάπητος η επιτροπή των ειδικών, την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη εικόνα και τα νοσοκομεία βρίσκονται στη «μέγγενη».

Μετά και το «φρένο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι ειδικοί μεταθέτουν τη συζήτηση για το «Πάσχα στο χωριό» για την επόμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα διχασμένοι επί του ζητήματος, με ορισμένους να τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και άλλους να προειδοποιούν ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Ωστόσο, η επέκταση των self test σε μεγάλη μερίδα εργαζόμενων φαίνεται πως επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σε εκπαίδευση και λιανεμπόριο.

Έτσι, οι ειδικοί καλούνται να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του μέτρου των self test στην εκπαίδευση και να καταλήξουν στις τελικές εισηγήσεις για την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο ανοίγματος των μεγάλων εμπορικών κέντρων (malls) και των κέντρων αισθητικής –δύο κλάδων που υπέρ της επανεκκίνησής τους έχει ταχθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα, στην «ατζέντα» θα βρεθεί και το άνοιγμα των φροντιστηρίων αλλά μόνο για τους μαθητές του λυκείου, που έτσι και αλλιώς επέστρεψαν στα θρανία την περασμένη Δευτέρα.

Το τρίτο μεγάλο θέμα που θα εξεταστεί είναι και εάν θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μέτρων για το λιανεμπόριο, κάτι που θα επιτρέψει στους πολίτες να πηγαίνουν για τις αγορές τους χωρίς SMS, click away και click in shop.

Το σενάριο αυτό, εάν φυσικά προκριθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 24 Απριλίου και μετά.

Διαφαίνεται, λοιπόν, πως η ερχόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης.

Η πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου θα δώσει μια τεράστια «ανάσα» στους καταστηματάρχες, ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ