ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας - Κλούγκε: Το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα αποτελεί επιστέγασμα πολυεπίπεδης συνεργασίας

Κικίλιας - Κλούγκε: Το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα αποτελεί επιστέγασμα πολυεπίπεδης συνεργασίας
AP/Petros Giannakouris

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη, Χάνς Κλούγκε και τον 'Ελληνα υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της χαμηλής ποιότητας σχετικά με την φροντίδα των ασθενών.  

Σε κοινό άρθρο τους στην «Καθημερινή της Κυριακής» Κικίλιας και Κλούγκε υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως «η πανδημία της COVID-19 έχει αναδείξει ότι οι μηχανισμοί διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο».

Ολόκληρο το άρθρο

Το νέο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτή την πρόκληση. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας μακράς και πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειακού Γραφείου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης και του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.

Δεν αναφερόμαστε σε μια νέα αίθουσα, με μερικές καρέκλες, ένα τραπέζι και δύο υπολογιστές ούτε για μια ακόμη γραφειοκρατική δομή. Το νέο Γραφείο θα παρέχει υπηρεσίες, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη σε όλες της χώρες της Μεσογείου, καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Θα συνεργάζεται με κυβερνήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, ηγέτες συστημάτων υγείας, ασθενείς, ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θα υποστηρίζει την αέναη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, εστιάζοντας στην ανάδειξη της σημασίας ενός ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας στον χώρο της υγείας, στην καλλιέργεια της αριστείας, στη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής πρακτικής της ιατρικής καθώς και των τεχνολογιών υγείας, στη διασφάλιση της ορθής αξιοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων και στην εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Το νέο γραφείο ενσαρκώνει τη δέσμευση του Π.Ο.Υ. αλλά και της ελληνικής Πολιτείας για έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο.

Ο Π.Ο.Υ. χαιρετίζει την ανθεκτικότητα της Ελλάδας στις σημερινές προκλήσεις της πανδημίας αλλά και τις πρόσφατες σημαντικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας στην χώρα.

Αποτελεί «παράσημο αναγνώρισης» για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όπως η επιτυχής υλοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου και η δημιουργία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) που εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Το νέο Γραφείο θα συμβάλει στη διασφάλιση της υγείας και της ευεξίας όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας που αποτελεί την κύρια αποστολή του Π.Ο.Υ.. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει αναπτυχθεί και υλοποιείται το φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης (2020-2025) του Π.Ο.Υ., το οποίο υιοθέτησαν και οι 53 χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα απολαμβάνει στενή και απευθείας συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από τη γνώση και την εμπειρία του, μέσω της παροχής τεχνικής υποστήριξης στην ενσωμάτωση τεχνογνωσίας, καθώς και στην προώθηση και εφαρμογή καινοτόμων αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τους τελευταίους 15 μήνες, οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας μας. Μια πρωτοφανή πανδημία που έχει κλονίσει τον τρόπο ζωής μας.

Παρά το βαρύ τίμημα, επιβιώνουμε μέσα στην καταιγίδα και, όσο προχωράμε μπροστά, πρέπει να μαθαίνουμε να χορεύουμε στη βροχή.

Η ευεξία και η ευημερία και των μελλοντικών γενεών βασίζεται στην βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των παροχών υγείας.

Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

Συνάντηση με Ιερώνυμο

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, 17/4 ο Χανς Κλούγκε είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού.

Ο Χανς Κλούγκε αναφέρθηκε στην προσφορά των εμβολίων και τόνισε ότι είναι σημαντικά τα μηνύματα που δίνει ο Αρχιεπίσκοπος για τον εμβολιασμό. Κατόπιν, σημείωσε πως έχει εντυπωσιαστεί από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, αλλά και όλους τους εργαζομένους υγείας, οι οποίοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

«Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε το τρίτο κύμα» σημείωσε ο κ. Κλούγκε και συμπλήρωσε: «Δεδομένου ότι πλησιάζει ο εορτασμός του Ορθόδοξου Πάσχα θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να γιορτάσουν με ασφάλεια. Κατανοώ ότι υπάρχει κόπωση λόγω των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο υπάρχει φως στο τούνελ και γι’ αυτό Μακαριώτατε σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Οι άνθρωποι πρέπει να αντέξουν λίγο ακόμη και να φροντίζουν ο ένας τον άλλον».

Επίσης, ο κ. Κλούγκε ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την προσφορά της Εκκλησίας στους πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «προσβλέπει σε μία συνεργασία, γιατί η Εκκλησία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση αυτή και αναφέρθηκε στην κρίσιμη περίοδο για την χώρα και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει ένας συντονισμός, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της πανδημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ