ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των εγκύων και το θηλασμό

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των εγκύων και το θηλασμό
Pixabay

Στον εμβολιασμό των εγκύων κατά της νόσου Covid 19 αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας την αλλαγή της σύστασης ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Καθημερινή διαπίστωση ότι όσο αυξάνει η εμπειρία από τη νόσο Covid τόσο και αλλάζουν οδηγίες και θέσεις για θέματα που αφορούν στη λοίμωξη. Ένα από αυτά που είναι σημαντικό, είναι το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίου.

Όπως εξήγησε, η αρχική θέση παγκόσμια ήταν απαγορευτική, όχι εμβολιασμός κατά την κύηση. Ωστόσο, το γεγονός ότι και η λοίμωξη από τον Covid μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία αλλά και επιβάρυνση του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητος, οδήγησαν σε αλλαγή σύστασης.

Έτσι, συστήνεται «να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις αν το άτομο έχει αυξημένο κίνδυνο».

Τα πρόσφατα στοιχεία -που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ- στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων.

Όπως είπε, την αντίστοιχη οδηγία υιοθέτησε και η Βρετανία, με τη σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου ή του θεράποντος γιατρού.

Έτσι, τα εμβόλια που δεν περιέχουν ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να χορηγηθούν σε εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως.

Ασφαλή τα εμβόλια και κατά τον θηλασμό

Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και δεν χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού.

Τέλος, η σύσταση των ειδικών σημειώνει πως μετά τον εμβολιασμό «ο θηλασμός είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε ο ιός στο μητρικό γάλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ