ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το Πάσχα - Ανάσες ελευθερίας στις πόλεις

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για το Πάσχα - Ανάσες ελευθερίας στις πόλεις
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο για το Πάσχα, καθώς οι φόβοι φαίνεται να επιβεβαιώνονται και η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποδεικνύεται εύθραυστη στην πράξη. Οι δείκτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας έχουν σημάνει «συναγερμό» για ακόμη μια φορά, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο για «Πάσχα στο χωριό».

Απόψε πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εισήγηση εν όψει Πάσχα.

Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς είναι έντονη η ανησυχία για νέα «έκρηξη» του τρίτου κύματος, κάτι που θα είναι καταστροφικό εν όψει του προγραμματισμένου ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου, καθώς και της επανεκκίνησης άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση, λίγο νωρίτερα, κι ενώ τα νοσοκομεία πιέζονται ήδη σε βαθμό ασφυξίας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να απευθυνθεί τα επόμενα 24ωρα μήνυμα στους πολίτες προκειμένου να εξηγήσει ποιοι παράγοντες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και συνεπώς γιατί δεν θα υιοθετηθεί τελικά το σχέδιο «Πάσχα στο χωριό».

Υπό αυτό το πρίσμα, το αντικείμενο της συζήτησης μετατοπίζεται στον τρόπο που οι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων θα μπορούσαν να πάρουν μια «ανάσα ελευθερίας» τις ημέρες των εορτών, προκειμένου να εκτονωθεί σε κάποιο βαθμό η κόπωση από το μακρύ lockdown.

Περαιτέρω «χαλάρωση» των μέτρων δεν φαίνεται να αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρυσι το Πάσχα, εμπλουτισμένα με τις «ανάσες ελευθερίας» που ήδη βρίσκονται σε ισχύ.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα παραταθεί το ωράριο βραδινής κυκλοφορίας για το Μ.Σάββατο έως τις 22:30, δεδομένου ότι η Ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 21:00.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτραπούν μόνο για το Σαββατοκύριακο, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να εκδράμουν έως το κοντινό εξοχικό ή κάποια κατοικία στα όρια της Περιφερειακής Ενότητάς τους, προκειμένου να γιορτάσουν τη Λαμπρή.

Πιθανότατα, δε, τον πατροπαράδοτο οβελία θα μπορέσουν να τον ψήσουν μαζί με ακόμη 9 άτομα κατά τα πρότυπα του χριστουγεννιάτικου και πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας.

Αρχή κανονικότητας από μέσα Μαΐου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ήδη απόψε για επιστροφή στην κανονικότητα στα μέσα Μαΐου και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις» ανέφερε:

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Οι ανακοινώσεις της ΔΙΣ για τη λειτουργία των Εκκλησιών το Πάσχα

Εν τω μεταξύ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμα των ιερών ναών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας υπό ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας, σε συμμόρφωση και με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, η Εκκλησία αλλάζει την ώρα (κατά 30 λεπτά) για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ειδικότερα, η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30, με ανοικτές τις εκκλησίες και με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό.

Σε ό,τι αφορά την Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ, η ΔΙΣ αποφάσισε ομόφωνα την τέλεσή της στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Βάσει αυτών, ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

  • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
  • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ